Vigert Lindblom satt som nämndeman för SD 2014– 2018. Men den nya mandatperioden har Philip Wiksten haft uppdraget.
Wiksten utreddes av sitt eget parti och hotades av uteslutning efter att det avslöjats att han uttryckt sig hatiskt mot muslimer på sociala medier. Wiksten valde själv att avgå i slutet av november.
Nu ville SD att Lindblom skulle ersätta Wiksten. Men när fullmäktige skulle klubba igenom ärendet föreslog Rättvisepartiets gruppledare Liv Shange Moyo avslag eftersom partiet ansåg att Lindblom var olämplig för uppdraget.
Som bakgrund angav Shange Moyo ett fall från augusti 2016, då Vigert Lindblom gillat ett inlägg på sociala medier som skrivits av Ingrid Carlqvist. Carlqvist är en kontroversiell debattör som bland annat varit med och startat den högerextrema föreningen Det fria Sverige.
Enligt en artikel i NSD handlade Carlqvists inlägg om att hon kunde tänka sig att samarbeta med den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i kampen mot islam.
Presidiet förberedde för omröstning men då ställde Mattias Karlsson (M) en ordningsfråga.
– Jag har full förståelse för att man kan ha åsikter om ett namn. Men det är inte rimligt att fullmäktige kan hindra ett parti från att ha representation enligt lagstiftningen. Det vore lagvidrigt att säga nej, sade Karlsson.
Efter en viss oreda ajournerades mötet. Därefter hölls en omröstning med votering. Vigert Lindblom valdes till nämndeman med siffrorna 22–10. 29 avstod från att rösta.
– Vi hade ett resonemang med kommunjuristen och kansliet, och kom fram till att om det finns andra förslag så måste vi pröva det. Vi såg inget annat sätt, sade Daniel Smirat (S), vice ordförande i kommunfullmäktige.
Vigert Lindblom gav inte mycket för omröstningen.
– Jag vet inte vad de håller på med. Det är ju tingsrätten som ska avgöra vem som är lämplig. Och jag har ju varit nämndeman i fyra år. Senast i dag satt jag som nämndeman i ett mål, så jag har redan börjat.
Lindblom har en annan version av inlägget som han gillat.
– Det handlade om ifall NMR skulle få vara med och försvara Sverige i händelse av krig.
SD:s gruppledare Per Göransson var inte på mötet (sjukskriven) men anser att omröstningen var felaktig.
– Jag känner inte till historien som det hänvisas till. Men eftersom han suttit fyra år i tingsrätten så måste han ju vara godkänd av dem. Det räcker för mig, sade Göransson.