Valsamordnaren spurtar inför valet

Den 11 september är det val i Sverige, men redan nu har förberedelserna inför kommunalvalet i Luleå börjat. "Jag tror demokratin har lyfts lite mer med tanke på vår stökiga omvärld" säger Luleå kommuns valsamordnare Inger Fältros Lundgren vid Luleå.

"De här skärmarna är det nya i det här valet", säger valsamordnaren Inger Fältros Lundgren, och håller upp skärmar för att hindra insyn vid valsedlarna.

"De här skärmarna är det nya i det här valet", säger valsamordnaren Inger Fältros Lundgren, och håller upp skärmar för att hindra insyn vid valsedlarna.

Foto: Reino Jillker

Luleå kommun2022-06-13 07:00

I ett förråd nere i källaren på Stadshuset i Luleå finns lådor och hyllor fulla med material som ska användas om några månader när valet ska genomföras. Inger Fältros Lundgren som är kommunjurist vid Luleå kommun är också valsamordare och har hand om att organisera så att valet kommer att kunna genomföras i kommunen. På golvet finns en stor stapel med en pappkonstruktion som hon håller upp och viker ut.

– Det här är nytt inför det här valet. Det nya är att det ska var insynsskyddat där väljarna ska plocka valsedlarna och det här är de skärmar som ska skydda för insyn, säger hon.

Det finns 49 valdistrikt i Luleå kommun och det är fem fler än vid förra valet 2018, beroende på befolkningsökningen, vilket gör att det kan bli andra vallokaler än tidigare. Det är bortåt 500 personer som är röstmottagare på valdagen och omkring 50 personer som jobbar med förtidsröstningen. För det får de ett arvode på mellan 2 600–3 600 kronor eller timarvode beroende på funktion.

– Det är lite kämpigt att få de som är erfarna, men vi är väldigt glada för alla som ställer upp. Vi går ut till de som haft det här uppdraget tidigare men vi annonserar också på vår hemsida och i sociala medier. Vi vill inte ha bara nybörjare i en vallokal utan vi vill även att det ska finnas någon där som varit med förr, säger hon.

 Det finns även några som åker ut till väljare som inte kan komma till vallokalen. Vid förra valet var det 282 personer som valarbetarna åkte hem till.

– Det var tidigare en försöksverksamhet men nu är det permanent, säger hon.

Inger Fältros Lundgren har varit med länge i valarbetet. Först som rösträknare under studenttiden på 1990-talet, därefter på länsstyrelsen och sedan 2008 inom Luleå kommun. Hon har sett att det skett förändringar under den här tiden.

– Apparaten har vuxit och det har blivit mer krav. Det gäller att tänka till med alla säkerhetsaspekter som till exempel desinformation som vi tidigare har varit förskonade från, men vi måste ha en beredskap för att det kan inträffa. Valsedelshanteringen har också vuxit då vi hanterar en enorm mängd valsedlar. Även kravet på informationen har ökat och vi måste hantera flera olika kanaler, inte som tidigare att bara sätta en annons i tidningen, säger Inger Fältros Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!