Två sexvåningshus planeras i Kronans kulturby

Nu har nästa steg tagits mot Rikshems bostadsbygge på Kronan.

De röda ringarna visar var den nya bebyggelsen i Kulturbyn ska byggas.

De röda ringarna visar var den nya bebyggelsen i Kulturbyn ska byggas.

Foto: Skiss: MAF arkitekter

Luleå kommun2019-10-21 17:18

Efter granskning ska nu detaljplanen för Kronans Kulturby slås fast. Den har varit ute för granskning under våren 2019 och var uppe som ett ärende vid kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen. 

Detaljplanen innebär att flerbostadshus i varierande höjd, från tre till högst sex våningar får byggas. 

– Två av husen, som ligger i den östra delen av området, tillåts vara sex våningar, säger Annika Ohls, planarkitekt vid Luleå kommun.

Husen i områdets västra del som planeras närmast Krondalsvägen och Kompanivägen får vara fem våningar. Sedan trappas höjden nedåt till tre våningar i husen närmast förskolan. 

Rikshem som äger hela Kulturbyn räknar med att bygga cirka 300 lägenheter inom planområdet. 

Länsstyrelsen är en av de instanser som har haft synpunkter i det samråd som kommunen haft ute. 

Bland annat kommer man med ett påpekande och skriver att det är anmärkningsvärt att kommunen endast konstaterar att  ljusförhållanden för planerad bebyggelse i det västra planområdet är så dåliga att ljuset inte når marknivån på gårdarna annat än under vår- och sommarmånaderna. 

Kommunen svarar att illustrationen är översiktlig och att den kommer att behövas studeras mer i detalj. Kommunen har inte detaljstyrt var bebyggelsen ska vara i det område som godkänts för bebyggelse och placeringen av husen i planen är inte exakt.

– Vi tycker att det är viktigt att spara träden som är en stor del i att bevara kulturmiljön i området, säger Ohls.

Boende på Armevägen påpekar att det olämpligt att bygga två sexvåningshus i närheten av den befintliga bebyggelsen i Kulturbyn som i huvudsak är tvåvåningshus. 

Man skriver: "Vackra tallar kommer att fällas på grund av uppförandet av nya hus." Och fortsätter med att påpeka att området och träden betyder mycket för barnen i skolan och förskolan i närheten.

Dessutom påpekar man att de två sexvåningshusen är placerade på områdets högsta punkt. "Det blir ett apart inslag i den nuvarande befintliga miljön." 

Kommunen svarar att man kommer att bevara så mycket som möjligt av den befintliga skogen. "En hel del av den befintliga skogen sparas som allmän platsmark i form av natur- eller parkmark, eller som prickad mark som inte får bebyggas."

Man skriver också att man har avtal med exploatören för att skydda träd och naturmark under byggtiden.

När kommunstyrelsen godkänt detaljplanen ska den upp i kommunfullmäktige i november. Innan detaljplanen vunnit laga kraft ska möjlighet till överklagan ges.

I detaljplanen skyddas träd i Kronans Kulturby.
I detaljplanen skyddas träd i Kronans Kulturby.
Karta: Kronan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!