– Om läget blir ännu skarpare kan vi genomföra distansundervisning med högstadieelever. De har egen dator. Vi tittar även över om vi kan göra samma sak på mellanstadiet. Bland annat pågår en dialog med föräldrar för att se i vilken grad det finns internetuppkoppling i hemmet, säger Louice Stridsman, grundskolechef i Luleå.
Sedan direktiven kom om att elever ska stanna hemma även om de bara har lindriga sjukdomssymptom, samt även vänta två dygn sedan de blivit symptomfria, har frånvarotalen i grundskolan i Luleå skjutit i höjden.
Totalt finns drygt 7 500 elever i grundskola och grundsärskola. Så här ser frånvarostatistiken ut för den senaste veckan samt måndagen: Måndag 16/3: 1 219 elever. Tisdag 17/3: 1 474. Onsdag 18/3: 1 310. Torsdag 19/3: 1 323. Fredag 20/3: 1 415. Måndag 23/3: 1 034.
– Det är upp till tre gånger så många som normalt. Vårdnadshavarna har tagit ett stort ansvar, säger Stridsman.
Bedömer du att även friska barn hålls hemma på grund av rädsla för smittrisk?
– Det var fler funderingar kring det för en dryg vecka sedan. Men i takt med att myndigheterna utökat informationen och blivit tydligare i hur vi ska hantera frågan så har den oron hos föräldrar stillat sig.
Men den höga frånvaron skapar ett minskat lärande bland elever som Luleå måste hantera om det drar ut på tiden. Distansundervisning, som redan införts på gymnasiet, är som nämnts en lösning.
– Om vi är väl utrustade digitalt så kan vi möta sjukfrånvaron på det sättet. Sedan är det avvägningar som vi måste göra. Motsvarar detta timplanen som eleverna har rätt till eller måste vi göra kompletteringar? säger hon.
Extra undervisning i form av förlängda skoldagar, lördagsundervisning eller undervisning på sommarlovet kan bli aktuellt.
Samtidigt har kommunen en hög sjukfrånvaro bland skolpersonalen att hantera. Sedan coronautbrottet har frånvaron varit strax under 20 procent. En parameter i den nya lag om skolstängningar, som klubbades förra veckan, är just att enheter kan stänga om så många i personalen är frånvarande att undervisning inte går att bedriva.
I dag fördelas personal om, bland annat från kulturskolan.
Är läget under kontroll i Luleås skola just nu?
– Ja. All personal gör ett fantastiskt jobb. Det råder lugn och stabilitet. Jag är säker på att vi ska hitta bra lösningar framöver, säger Louice Stridsman.