"Trodde det ingick i uppdraget"

Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk bryter avtalet med sin personlige mentor. Han erkänner att han brutit mot riktlinjerna.

Mikael Lekfalk tog själv beslutet att skriva avtal med en personlig mentor, vilket bröt mot kommunens riktlinjer. Nu ska avtalet sägas upp.

Mikael Lekfalk tog själv beslutet att skriva avtal med en personlig mentor, vilket bröt mot kommunens riktlinjer. Nu ska avtalet sägas upp.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå kommun2019-10-02 17:52

– Vi gjorde en direktupphandling och jag har inte följt de kommunala riktlinjerna i samband med det. Inte heller har jag meddelat kommunstyrelsen om detta, vilket jag beklagar, säger Lekfalk.

Han tog själv beslutet att direktupphandla ett mentorstöd från Resultatfabriken Consulting AB i Ljungskile. Inte ens kommunalrådet Niklas Nordström (S) hade någon vetskap.

– Jag trodde det ingick i det uppdrag jag fått, som innebär att man vill se förändring och en kraftig förflyttning i kommunens organisation, och att jag kunde ta hjälp, både intern och externt. Jag tolkade det så. Det var fel. Jag kan inte frångå de riktlinjer vi har.

Avtalet har kostat kommunen 30 000 kronor i månaden för 1,5 dags rådgivning sedan 1 juni 2018. Lekfalk säger att han nu bestämt sig för att säga upp avtalet.

– Konsulter på den här nivån är jättedyra men jag tror på det här sättet att jobba. Jag har dock förstått att det sticker i mångas ögon och beslutat mig för att säga upp avtalet i förtid. Det är en månads uppsägningstid. Vi får jobba med det vi fått hittills.

Vilken relation har du till personerna i konsultbolaget?

– Jag har träffat på dem i samband med träffar i det nätverk för kommundirektörer och regiondirektörer som jag är medlem av. Jag lärde känna deras företag och deras sätt att jobba. Det handlar mycket om att de utmanar och provocerar. De är van att jobba med företag och organisationer som är större än vår.

Lekfalk berättar att han träffat konsulten i Stockholm.

– Det har skett i samband med mina resor dit i egenskap av att jag sitter med i Sveriges kommuner och landsting, och även i kommundirektörsföreningen. Även någon gång i samband en privat resa. Det har även varit en hel del telefonsamtal.

Kan du ge ett konkret exempel på vad de bidragit med?

– Vi kommer att upphandla en mycket mindre del ledarskapskonsulter. Tidigare har vi gjort det utan en röd tråd och utan att få någon större effekt i det vi gör. Framöver ska vi sköta mycket mer internt och bara upphandla en mindre del. Rådgivningen har, förutom ledarskapsutveckling, handlat om hur man på bästa sätt förflyttar större organisationer. Det kan vara strategisk rådgivning för en sån som mig, förvaltningschefer och bolagschefer. Det kommer ge oss en besparing.

Är det inte ett underbetyg till den kommunstab som du själv skapat, att den inte kan ge dig det chefsstöd du behöver?

– Nej, vi har jättebra chefer. Det vi ville ha är råd och exempel från helt andra organisationer, exempelvis från näringslivet. Det är inte en motsats och jag tycker att vi är mogna att ta utmaningen.

Du har en lön på 107 450 kronor och är en erfaren chef. Borde inte du med den lönen ha, eller se till att skaffa dig, kunskaper utan att kommunen får extra kostnader?

– Lönen är det inte jag som sätter. Sedan är det så, att hur duktig man än är så blir man ännu bättre om man omger sig med bra personer. Man måste våga involvera andra.

Varför använde du inte de ramavtal som kommunen redan har med konsultföretag?

– Vi har mentorskap för chefer på olika nivåer men det här handlade om andra, strategiska frågor på koncernnivå där det behövs gedigen erfarenhet.

Lekfalk anser att Resultatfabriken Consulting är bland de bästa i Sverige på företags- och organisationsutveckling. Men företagets omsättning 2018 var i sammanhanget blygsamma 2,5 miljoner. Det innebär att Luleås kostnader utgjorde nästan en tiondel.

Hur hänger det ihop?

– Det har jag ingen kommentar till alls. Jag känner mig trygg i deras arbete och det de gjort externt i andra organisationer. Sedan är de väldigt diskreta i sitt sätt att jobba.

Avtalet är underskrivet av en person som uppger sig vara vd men enligt Bolagsverket har företaget ingen vd. Vad säger du om det?

– Det vet jag ingenting om. Jag har gått på honom som person och utifrån hans kunskaper. Hur de använder titlar har jag ingen kommentar till.

Avtalet är skrivet den 2 november 2018 men började gälla den 1 juni 2018. Det dröjde alltså fem månader innan ett avtal upprättades. Varför?

– Dialog mellan mig och Resultatfabriken påbörjades redan juni 2018. Efter hand växte ett bra samarbete fram. Direktupphandling gjordes och avtal skrevs efter att upphandling var gjord, säger Mikael Lekfalk.

Norrbottens Media har sökt Robert Högbring och Björn Lindqvist, som driver Resultatfabriken Consulting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!