I ett klassrum sitter matematikläraren Alexandra Ragnarsson med sin dator. I hemmen sitter eleverna i klass 7C vid sina datorer, de ska snart ha lektion i matematik via videomöte.
– I dag ska de räkna klart ett kapitel, det handlar om diagram, de ska både kunna tolka och rita diagram, berättar Alexandra Ragnarsson.
Eleverna har tillgång till en onlinebok, det finns länkar till filmade genomgångar och de kan kommunicera med henne antingen via gruppchatt eller chatta enbart med henne. I vanliga fall brukar hon gå runt bland eleverna i klassrummet och göra uppgifter tillsammans med dem.
– Det är inte alla elever som ber om hjälp. Det blir på ett annat sätt det här, säger Alexandra Ragnarsson.
Klockan är slagen och Alexandra Ragnarsson kontrollerar att alla elever är närvarande. Några av eleverna skickar frågor till henne.
– Det är kul att se att det fungerar med de verktyg som finns, kommenterar Alexandra Ragnarsson.
Örnässkolan använder flera olika digitala läromedel.
På skärtorsdagen ska både lärare och elever utvärdera hur fjärrundervisningen fungerade i praktiken. Lärarna ska träffas på morgonen för att utbyta erfarenheter och eleverna ska få besvara en enkät.
– Jag tycker att det är jättebra att vi testar det här innan vi eventuellt börjar med distansundervisning. Då har vi möjlighet att korrigera det som inte blev bra, summerar Alexandra Ragnarsson.
– Om det blir aktuellt kan jag absolut undervisa på distans resten av terminen.