Tjejkväll är SSAB:s drag för jämställdheten

SSAB vill locka fler kvinnliga anställda. Även i år satsar den mansdominerade ståltillverkaren på en tjejkväll för att visa upp arbetsplatsen.

Målet med SSAB:s tjejkväll är att på sikt öka andelen kvinnliga medarbetare.

Målet med SSAB:s tjejkväll är att på sikt öka andelen kvinnliga medarbetare.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2020-01-14 13:04

Efter en lyckad kväll förra året har SSAB i Luleå valt att än en gång bjuda in tjejer över 19 år för att visa vad som pågår bakom portarna. I år tar de emot 60 nyfikna tjejer till visningen – en ökning från förra årets grupp på ett 30-tal. 

– Vi vill informera om SSAB och vilka utvecklingsmöjligheter vi har, säger Sandra Söderberg, HR-chef på SSAB Luleå.

Under kvällen kommer gruppen få testa på en traverssimulator, mingla med chefer och anställda och få möjlighet att delta på speedintervjuer för ett säsongvikariat.

– De ska få besöka hela produktionsflödet. Många kanske har en bild av SSAB att det bara jobbar män här och att det är smutsigt och tungt, men det är inte verkligheten i dag. Det är en modernare anläggning än vad folk kanske antar.

Järnverket har som mål att anställa 50 procent kvinnor och 50 procent män som semestervikarier. Tidigare har fördelningen legat på omkring 38 procent kvinnor.

– Vi brottas med att vi kanske har 14 procent kvinnliga anställda och vi vill vara en arbetsplats för alla.

Planen är att det här eventet ska locka fler kvinnor till arbetet för att minska klyftan mellan fördelningen. Därför fokuserar SSAB på tjejer den här kvällen. 

– Och precis som många andra företag står vi inför svårigheter framöver, att det är svårt att hitta rätt kompetens. För att möta det behovet vill vi vara en attraktiv arbetsplats för alla och då kan vi inte bara rikta oss mot hälften av befolkningen. Vi vill få fler kvinnliga sökande till oss.

Varför tror du att ni inte har fler kvinnor?

– Dels finns det inte lika många kvinnor som har en teknisk bakgrund, redan på grundskolan är det inte lika många, så där jobbar vi också med samma utmaning. Sedan finns det en gammal bild av att man kanske måste vara man på SSAB, vilket inte alls stämmer.

Vad gör ni annars för att locka kvinnor till arbetet?

– Vi har en rekryteringskampanj som rullar nu som också syftar till att verkligen visa upp SSAB som arbetsplats, och sedan är vi mycket ute och samarbetar med olika skolor, utbildningsenheter och program som Tekniksprånget, men det är inte endast riktat till kvinnor. Vi vill bara visa upp vilka karriärsmöjligheter som finns hos oss.

Eventet kommer hållas på torsdagen och är fullbokat.

– Vi hoppas att det blir en bra kväll, säger Sandra Söderberg.

Karta: SSAB AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!