Svårlagt pussel om folkinitiativet vinner

Oppositionen förväntar sig förändringar. Men vissa beslut går inte att göra om. En komplicerad process kan stå för dörren efter folkomröstningen om Luleås skolstruktur.

En folkomröstning om Luleås skolstruktur står för dörren. Sannolikt hålls den till hösten.

En folkomröstning om Luleås skolstruktur står för dörren. Sannolikt hålls den till hösten.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå kommun2020-04-22 05:00

Folkinitiativet Hela kommunen ska leva och läras linje är att avbryta nedläggningar och sammanslagningar, återställa stängda enheter där det är möjligt och ta fram en ny utvecklingsplan för skolan. 

Resultatet i folkomröstningen är förvisso bara rådgivande. Men om folkinitiativet vinner väntar sannolikt en oviss tid. 

Att öppna de skolor och förskolor som stängts är komplicerat, enligt skolchef Maarit Enbuske.

– Det är jättesvårt att veta var gränserna går. Men det är inte görligt på alla ställen. En del lokaler finns inte ens kvar, säger hon.

Vissa har stängts. Några mindre förskolor har gjorts om till större. Kläppenskolan har gjorts om till förskola. Andra är på väg att säljas men finns fortfarande kvar, exempelvis Vitåskolan, Kyrkbyskolan och förskolorna i Karlsvik, Ängesbyn och Jämtön. I flera fall är en ändring av detaljplan inledd. 

Att avbryta processer är ett annat dilemma. Borgmästarskolan stod på tur att läggas ned men beslutet sköts upp när Munkebergsskolan måste stänga. Näst på tur mot storskalighet är Gammelstad, Bergnäset och centrum.

Oppositionen är dock tydlig i sitt krav.

– Jag utgår ifrån att kommunledningen i möjligaste mån ser till att följa folkets vilja. Det är oerhört sällsynt att man gått emot resultatet i liknande fall i landet, säger Sjukvårdspartiets gruppledare Dan Ankarholm.

– Processen ska stoppas upp och det ska göras ett omtag. Men alla enheter kan inte öppnas, det förstår vi. Jag vill inte säga några namn på skolor eller förskolor men vår prioritering av landsbygden står fast, säger Centerns gruppledare Carola Lidén.

En kursändring kommer dock att slå mot ekonomin, uppger Enbuske. 

– Vi ser att besluten att stänga Kyrkbyskolan, Vitåskolan samt förskolorna i Ängesbyn, Jämtön och Karlsvik faktiskt gett lite större besparingar än vi beräknat. Det handlar om drygt sju miljoner. Det blir svårt för kommunen att lösa med de utmaningar som väntar, säger hon.

Ytterligare en parameter är om valdeltagandet blir lågt. Går det att dra en slutsats av folkets vilja om färre än 10 000 av Luleås drygt 60 000 röstberättigade deltar?

Är Socialdemokraterna och Moderaterna villiga att riva upp beslutet Framtidens skola under alla omständigheter? Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S) vill varken ta ställning för eller emot.

– Det måste vi vänta med till ärendet är klart, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!