Stora arbetsmiljöbrister på ambulansen

Belastningen för ambulanspersonalen och patientsäkerheten påverkas av dålig arbetsmiljö.

Ambulanspersonalens belastning och patientsäkerheten påverkas av resursbrist.

Ambulanspersonalens belastning och patientsäkerheten påverkas av resursbrist.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå kommun2020-03-02 15:32

Personalen vid ambulansen i Luleå riskerar sin hälsa på grund av dålig arbetsmiljö. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion och kräver att problemen omedelbart rättas till. 

Det som beskrivs är pressad personal som fått fler larm men inte mer resurser.

Här är problem som Arbetsmiljöverket pekar på:

  Antalet larm har ökat, nästan fördubblats sedan 2006, men det har inte tillkommit fler ambulanser eller högre grundbemanning. Efter en arbetstidsförkortning har antalet sjuksköterskor minskat med tre tjänster och det finns tjänster som är vakanta.

  Arbetsmiljöverket skriver också att det förekommer prio 1-larm som har väntetider som bryter mot direktiven. "I dessa situationer påverkas både patientsäkerheten och den fysiska och psykiska belastningen hos ambulanspersonalen. 

  Det händer att en ambulans skickas ut, när det egenligen ska vara två, vid exempelvis olyckor.

  Personalen har otillräckliga kunskaper om hur de ska hantera våld och hot i arbetsmiljön.

  Arbetsmiljöverket hittade också lyft- och bärhjälpmedel med brister som gör att patienter måste bäras i trappor. Detta innebär enligt myndigheten att personalen riskerar att skada sig.

  En förändring i vikarier och visstidsanställdas arbete har inneburit att de tappar grupptillhörigheten.

Nina Ringvall, skyddsombud vid ambulansenheten, Vårdförbundet, säger att det allvarligast är den belastning som personalen utsätts för.

– Belastningen har ökat, och i Luleå har den ökat extremt. Det behövs mer resurser, fler bilar som är igång hela dygnet, säger hon.

Skyddsombudet säger också att personalen ofta inte kan ta ut matraster.

– Vi har svårt att få tid att äta lunch och middag. Vi hinner bara lämna en patient så får vi larm om nästa, säger Ringvall.

Ringvall lyfter att det ökande antalet larm kan drabba tredjepart.

– Det ibland står tomt här och det ska göras en översyn för att se hur ofta det sker. Ingen patient ska behöva bli drabbad för att det finns för få ambulanser, säger hon.

Carl-Henrik Sirkka, enhetschef vid ambulansenheten, håller med i personalens upplevelse om  en ökad belastning och fler larm. 

Han säger att man nu ska utreda hur ofta det sker fördröjningar på prio 1-larm och hur ofta endast en, av två, ambulanser larmas ut. 

– Personalens upplevelse tar vi på allvar. Vi ska ha en dialog med medarbetarna och följa upp inspektionen, identifiera risker och hitta förslag på lösningar, säger Carl-Henrik Sirkka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!