Statsvetaren: "Risk för infekterad strid"

Kommunalrådsstriden i Luleå kan bli en uppslitande historia som utmynnar i att gamla, hårdkokta värderingar ställs mot en öppnare stad som mer tilltalar kvinnor.

Huvudbry för Socialdemokraterna. Kampen om kommunalrådsposten står mellan Lenita Ericson och Kent Ögren.

Huvudbry för Socialdemokraterna. Kampen om kommunalrådsposten står mellan Lenita Ericson och Kent Ögren.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå kommun2019-11-12 14:51

Det tror Simon Matti, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.

– Striden kan potentiellt bli infekterad, om vissa grupperingar känner sig undanskuffade och uppfattar att man backar bandet ifall Kent Ögren väljs, säger han.

Vid den öppna utfrågningen undrade SSU:s ordförande Alma Hedmark vad kandidaterna vill göra för att Luleå ska bli en attraktivare stad för unga kvinnor.

– Det är en stark symbolik kopplat till den frågan, som är central för Luleås tillväxt. Det finns en kvinna som borde vara en given ersättare till Niklas Nordström, men ändå vill industrifacken och flera starka S-föreningar hellre se Ögren. När vi ska ha stabilitet i Luleå, då går vi till en äldre herre. Lite så, säger Matti.

Positioneringen från kandidaterna var tydlig i utfrågningen. Lenita Ericson talade om förnyelse och behovet av att bli bättre på dialog, medan Ögren till stor del ställde sig bakom den förda politiken med tyngdpunkt på ekonomiskt ansvar.

Tar Ericson en risk internt när hon indirekt kritiserar partiets politik?

– Frågan är om hon kritiserar politiken eller formen? Att föreslå att man ska jobba på andra sätt är ingen risk. Det är få vettiga personer inom S som inte uppfattat att man fått kritik för formen. Det innebär inte heller att man vänder kappan efter vinden utan i stället står för större tydlighet och mer dialog. Med tanke på att man tappade stort i valet är det fullt rimligt.

Ögrens taktik?

– De flesta står bakom den förda politiken, även om Nordström haft starkt inflytande.

För Ericson är inte vice ordförandeposten ett alternativ. Analys?

– Det är så hon känner. Det är ju det naturliga också. Det kan påverka valberedningen att exempelvis lägga fram förslaget att hon blir ordförande i kommunstyrelsen och Ögren vice. Men det är något som skaver rejält här. Hon saknar det rätta förtroendet inom partiet.

Att Ögren är alternativet är dock ett svaghetstecken för S, menar Matti.

– Han är en erfaren och säkert duktig politiker. Men det är ingen långsiktig lösning och jag har svårt att förstå den. Fanns det verkligen ingen annan kandidat?

Simon Matti avundas inte valberedningens jobb.

– Det finns många starka intressen i partiet och vi har sett fraktionsstrider förr. Det blir intressant att följa hur man blidkar viljorna.

Hur slutar det?

– Svårt att veta. Då måste man ha bättre insyn i Socialdemokraternas interna processer än vad jag har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!