Stängselskyldighet vållar huvudbry

Frågan om stängselskyldighet i kvarteret Balder är svår att utreda. Det menar bygglovschefen Christer Andersson.
"Men det har tagit alldeles för lång tid för oss", medger han.

Detaljplanen från 1960-talet gäller fortfarande, men enligt kommunen är det inte helt enkelt att förhålla sig till de gamla planerna.

Detaljplanen från 1960-talet gäller fortfarande, men enligt kommunen är det inte helt enkelt att förhålla sig till de gamla planerna.

Foto: Linda Kask

Luleå kommun2020-02-04 05:00

Fastighetsägarna Elisabeth och Margareta Nyberg har i en skrivelse till Luleå kommun påtalat kommunens skyldighet att sätta upp ett stängsel i kvarteret Balder, för att skydda närboende från industrier. Ett stängsel i det aktuella området skulle i princip innebära att ett företag som Veolia inte skulle kunna fortsätta att bedriva verksamhet, då trafiken in och ut ifrån industritomten skulle blockeras. Svaret från kommunen blev att stängsel inte var nödvändigt i den omfattning som anförs i detaljplanen från 1960-talet. Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som återförvisade ärendet till miljö- och byggnadsförvaltningen. Sedan dess har systrarna Nyberg, trots flera påminnelser, inte hört något från kommunen i ärendet.

– Det finns ingen ovilja från vår sida att svara på ärendet. Men det är ett av många tillsynsärenden vi har och vi är långt ifrån säkra på hur vi ska handlägga det. Vi trodde ju vi hade torrt på fötterna, när vi fattade beslutet, men sedan har det visat sig att vi inte hade det, säger Christer Andersson.

Länsstyrelsen uppger i sitt beslut den 12 april 2017 att nämndens skrivelse ska utgöra ett beslut och att beslutet brister i utförlighet och motivering. Länsstyrelsen konstaterar att miljö- och byggnadsnämnden inte är förhindrad att förelägga ägaren av industrifastigheten om att anlägga stängsel eller ändra utfart eller annan utgång mot gator eller vägar om trafiksäkerheten så kräver och att nämnden inte har prövat uppkomna olägenheter längs Föreningsgatan mot aktuell planbestämmelse. 

– Vi kan inte föregå prövningen och uttala oss om inriktningen är att anlägga staket eller inte. Berörda parter ska dock under alla omständigheter få ett väl motiverat beslut, säger Christer Andersson och påpekar att ärendet är prioriterat och en handläggare är utsedd.

Miljö- och byggnadsnämndens osäkerhet om planbestämmelsen beror på att planområdets användning har förändrats under flera decennier sedan planen antogs. Det kan därmed vara svårt att veta hur den ska prövas mot hur området används i dag.

Av detaljplanen för industriområdet längs Föreningsgatan, där bland andra Veolia och stålföretaget Swebor håller till, framgår det att området endast får användas för småindustriändamål, "av sådan beskaffenhet att närboende ej vållas olägenheter med hänsyn till sundhet, brandsäkerhet och trevnad". Detta står skrivet i "Förslag till ändring i stadsplan för Luleå beträffande kvarteret Mjölner samt del av Svartövägen från 1964. Skrivningen har inte ändrats sedan dess, vilket betyder att planen fortfarande gäller.

Christer Andersson lovar dock att kommunen inte ska krypa undan ansvar i ärendet och att systrarna Nyberg ska få ett svar. 

– Till saken hör att vi under sommaren och hösten har varit starkt underbemannade. Men vi har rekryterat folk som nu har påbörjat sina anställningar. 

Är det allmänt besvärligt att hantera gamla planbestämmelser?

– Det är inte ovanligt att nyare bestämmelser går i konflikt med de gamla detaljplanerna. När det till exempel gäller byggrätter är det inte alls ovanligt att det för ett antal år var fullt lagligt att överskrida byggrätten och exempelvis bygga större än tillåtet. Det betraktades som en mindre avvikelse som kunde tillåtas. I dag har regelverket skärpts och det man fick göra för 10-15 år sedan får man inte göra i dag. 

Detaljplanerna gäller

Lövskatan är ett bostadsområde i centrala delen av Luleå. Det är geografiskt litet, men omgärdas av flera industriverksamheter. Området omges också av två stora trafikleder, Hertsöleden och Svartöleden. I en av de gamla detaljplanerna (som gäller tills vidare) står det skrivet att det i tidigare artiklar omdiskuterade rekreationsområdet är "välbehövligt för bostadsbebyggelsen på Lövskatan som annars är dåligt tillgodosett med naturområden".

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!