Stadsbyggnadschefen: "Det är en omställning"

Stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell säger att systemet är nytt och att det är en omställning för medarbetarna.

"Det är klart att det är en omställning både för aktuella medarbetar och de som förut har haft en vaktmästare hos sig", säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef.

"Det är klart att det är en omställning både för aktuella medarbetar och de som förut har haft en vaktmästare hos sig", säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2020-02-01 14:29

– Det här är nytt, det här har gällt sedan den 1 januari så det är klart att det är en omställning, säger Helén WIklund Wårell. 

Stadsbyggnadschefen uppger att det infördes en ny gränsdragningslista, det vill säga en förändring om var gränsen går mellan det som fastighetsägaren är skyldig att göra och det som verksamheten ska sköta, redan 2018.

– Tidigare var det så att det fanns några sådana fastighetssaker som vaktmästarna skötte om i den tidigare gränsdragningen. 

Att vaktmästare måste vänta på en felanmälan innan de kan byta en trasig lampa beror på den förändrade gränsdragningen och inte att vaktmästartjänsterna har flyttats till stadbyggnadsförvaltningen.

– Men det kan säkert upplevas att de hänger ihop. 

Med den nya ordningen kan rektorerna beställa vilka tjänster de vill att vaktmästarna ska utföra. 

– De kan då antingen säga att de vill ha någonting varje dag, eller en gång i veckan eller när det behövs.

Helén Wiklund Wårell uppger att det nu kommer att fungera annorlunda och att det är en omställning.

– Det blir annorlunda nu, jag har full förståelse för det. Det blir en inkörning och när det snöar så här mycket så förstår jag att det påverkar.

Vinner kommunen något ekonomiskt på att göra det här?

– Det är inte några neddragningar som är gjorda på något sätt. Det här är ett sätt för andra förvaltningar att få tillgång till de här resurserna, men det finns inget spar i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!