Den svaga europeiska stålmarknaden där bilmarknaden behöver bli piggare samt att politikerna behöver göra mer åtstramningar mot import i Europa, är några utmaningar som SSAB står inför det närmaste året. Det menar Ola Södermark som är aktieanalytiker vid Kepler Cheuvreux.
SSAB som på tisdagen presenterar sin fjärde kvartalsrapport går in i ett nytt år efter ett tufft 2019.
– De finansiella förväntningarna är inte högt ställda då fjärde kvartalet inte bara pressas av säsongsmässig svaghet av stålindustrin i Europa utan även av stora underhållskostnader. På toppen av det tillkommer strejken i Finland som beräknas kosta runt 250 miljoner kronor under kvartalet, säger Ola Södermark.
I Sverige minskade 2019 stålkonsumtionen med 4 procent till 3,9 miljoner ton. I Europa med 3 procent medan den i USA ökade med 1 procent, enligt World Steel Associations (WSA:s) beräkningar.
– SSAB är utsatt för omvärldsfaktorer då de är ett globalt stålbolag som agerar på en global marknad med en överkapacitet av stål i Europa och världen, men fördelen är att de är en nischaktör för specialstål och grovplåt.
IF Metall ser också utmaningar för det nya året.
– Vi behöver investera för att minimera stopp och störningar. Det för att vi ska kunna ha bra kvalitet, leveranssäkerhet till kund och att jobba med säkerhet så vi minimerar olyckorna, säger Mats Bäcklund, vice ordförande IF Metalls verkstadsklubb SSAB i Luleå.
SSAB som inför kvartalsrapporten tillämpar tyst period avböjer att kommentera.