Sprida askan i naturen blir allt vanligare

Att begrava en anhörig är fortfarande traditionstyngt och hur man väljer att göra beror på flera saker.

Annica Kauppi, kontorschef, begravningsbyrån Fonus i Luleå.

Annica Kauppi, kontorschef, begravningsbyrån Fonus i Luleå.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-11-02 20:00

Hur man gör vid begravningar beror bland annat på om man är med i Svenska kyrkan eller om man väljer en borgerlig begravning. Det säger Annica Kauppi, kontorschef, begravningsbyrån Fonus i Luleå.

En sak som förändrats är att minnestunden efter begravningar numer till exempel kan innehålla att man ser på videoklipp.

–  När det gäller en borgerlig akt blir det mer och mer så att lite mer personligt. Vi som är officianter försöker berätta att de kan tänka brett behöver inte behöver följa någon mall.

Kauppi har jobbat i begravningsbranschen i sex år och hon säger att hon har en känsla av att de som vill sprida askan efter anhöriga har ökat de senaste två åren.

–  Jag tycker mig se att allt fler vill sprida askan efter sina anhöriga. De vill veta hur det går till, säger Kauppi.

Andelen i Luleåbo som kremerades 2018 var 78 procent, länets andra krematorum ligger i Kiruna. Andelen Kirunabor som kremerades där under 2018 var lägre, 52 procent.

De som vill sprida askan efter anhöriga måste söka tillstånd hos länsstyrelsen, som säger att de sällan avslår ansökningar.

Reglerna är enkla: 

Askan ska spridas 500 meter från bebyggelse, vägar vandringsleder och områden där det kan pågå fritidsaktiviteter. Hänsyn tas också till rennäringen. Över vatten är reglerna de samma.

I ansökan ska det finnas med en kartbild där den tilltänkta platsen är utmärkt. Om platsen inte är lämplig ges möjlighet för att ändra den.

Efter askspridningen ska ett påskrivet intyg skickas till länsstyrelsen. 

Annica Kauppi, kontorschef, begravningsbyrån Fonus i Luleå.
Annica Kauppi, kontorschef, begravningsbyrån Fonus i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!