Sparkravet på kulturskolan sköts upp

Kulturskolan slipper som väntat besparingskravet på fem miljoner under nästa år. Hur det blir i framtiden är inte beslutat.

Diskussioner i Socialdemokraterna i en paus under kommunfullmäktige. Från vänster Fredrik Bruhn, Lenita Ericson och i bakgrunden Anja Johansson.

Diskussioner i Socialdemokraterna i en paus under kommunfullmäktige. Från vänster Fredrik Bruhn, Lenita Ericson och i bakgrunden Anja Johansson.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-10-21 17:27

Det blev summa summarum efter att ärendet klubbats i kommunfullmäktige på måndagen.

Förslaget från början var att avsiktsförklaringen att kulturskolan ska vara fredad rivs upp, samt att kulturskolan får en effektivisering från 2020 på fem miljoner. Men besparingen slår inte igenom förrän 2021 eftersom barn- och utbildningsnämndens budget tillförs fem miljoner.

Nu hade ärendet ändrats till att avsiktsförklaringen får löpa ut nästa år. Debatten blev rörig med ändringsyrkanden från Vänsterpartiet, tilläggsförslag från Liberalerna och avslagsyrkande från Sverigedemokraterna.

Men förslaget stöddes i sin helhet av S och M och gick igenom.

– Vi vill värna kulturskolan, sade kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Hur det blir efter 2020 är dock inte beslutat.

– Det hänger i luften, sade Ericson.

Men att kulturskolan åker på besparingen på fem miljoner 2021, om majoritetsförhållandena förblir de samma, är sannolikt. Det framgick av barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmarks (S) resonemang i talarstolen. 

– Kulturskolan är en bra och viktig verksamhet. Men man måste komma ihåg att vi är en av få kommuner som har en avgiftsfri kulturskola. Den har också varit fredad i alla år. Därför är förslaget bra. Kanske är det för lite men det är en början, sade Anders Josefsson (M), oppositionsråd.

Tomas Söderström, Liberalernas gruppledare, yrkade på att besparingen bara skulle vara knappt två miljoner, ett förslag som stöddes av C, SJVP och KD.

Rättvisepartiet ville värna kulturskolan.

– Hur ska man genomföra samma resultat med 20 procent mindre budget? Det går inte. Men det är bra att skjuta till pengarna så att kulturskolan slipper nedskärningar nästa år, sade Jonas Brännberg (RS).

SD hade en annan åsikt.

– Vi är positiv till att man skär ned på kulturskolan precis som man gör i andra verksamheter. Vi vill inte att man skjuter till några extra pengar, sade Per Göransson (SD).

Tidigare under mötet hade Miljöpartiets motion om att flytta kulturskolans ansvar från barn- och utbildningsnämnden till kommunstyrelsen avhandlats. Syftet var att värna skolan från sparkrav.

– Det här är ett försök att hitta ett annat sätt att organisera oss på. När man i nämnden gett sig på alla byskolor så ger man sig på kulturskolan, sade Paulina Koskenniemi, MP:s gruppledare.

Motionen avslogs dock.

Thomas Söderström (L) och Samuel Ek (KD).
Thomas Söderström (L) och Samuel Ek (KD).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!