Socialförvaltningen: "Ett nationellt problem"

Carin Johansson, områdeschef på Socialförvaltningen i Luleå, känner till problemen kring eftervåldet mot de gömda kvinnorna: "Det är en form av dubbelstraff mot brottsoffret", säger hon.

Carin Johansson, områdeschef på Socialförvaltningen i Luleå, välkomnar nya lagar gällande våld i nära relation.

Carin Johansson, områdeschef på Socialförvaltningen i Luleå, välkomnar nya lagar gällande våld i nära relation.

Foto: Mikael Leijon

Luleå kommun2020-02-15 09:00

Problemet gällande eftervåldet för kvinnor som tvingas gömma sig är känd, enligt Socialförvaltningens områdeschef i Luleå Carin Johansson. Hon tycker att det är bra att de gömda kvinnorna höjer tonen i debatten.

– Det är frustrerande och bedrövligt att du som brottsoffer är den som måste gömma sig. Det blir en form av dubbelstraff där man först blir utsatt för våld och sedan måste gömma sig utan att kunna leva ett normalt liv.

Hon tycker att regeringen borde undersöka nya former av lagstiftning för att belysa och förbättra situationen.

– Det är ett nationellt problem. Det satsas mycket pengar från regeringen men ofta på förebyggande arbete. Efteråt är ett område som är lika viktig. Vi måste ändra synen på frågan och nya lagar skulle vara en tydlig signal som visar att vi tar det på allvar.

Carin Johansson jobbar även som områdeschef för Luleå kommuns FREDA-mottagning dit drabbade kan ringa och få råd och hjälp gällande våld i nära relation. Varje år handhas ungefär 200 ärenden.

– Vi försöker alltid jobba tills vi känner att man inte längre behöver vår hjälp. Ofta är det när man sedan tar sig vidare i livet som svårigheterna uppstår. De enda som förstår det är de drabbats. Enkla saker som att ställa sig i bostadskö och vara medlem i en förening blir svårt. Och att leva i fullständig rädsla blir normalt. Vi måste bli bättre i Sverige på att hantera frågan, säger Carin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!