Socialchefen medger att samtal skedde med Kommunals ordförande Henrik Alqvist rörande fackets syn på Time care.
– Men Kommunal fick inga löften om att vi skulle genomföra deras förslag. Däremot sa vi att vi skulle titta på det, utifrån schemaprojektet som pågår, säger Gabriella Sjöström.
Nu väljer förvaltningen att helt skrota fackets önskemål om att återgå till mer individanpassad tillämpning av Time care, med fasta scheman och en administratör från personalen inom varje arbetsgrupp.
– Vi har testat det, för flera år sedan, och bestämt att vi inte ska ha det så igen. Det tar för mycket tid från det brukarnära arbetet. Vårdpersonal ska inte vara schemaadministratörer. Cheferna äger det ansvaret.
Socialchefen håller inte med i kritiken, om att personalen därmed förlorar möjligheten att påverka.
– Man kan lägga in önskemål i Time care, men på grund av semester och sjukfrånvaro är det inte alltid möjligt. Vi måste bemanna utifrån brukarnas behov.
Schemaprojektet fortgår, innan det beslutas hur tillämpningen ska fungera.
– Grupper inom hemtjänsten och på boendena testar olika former nu. Vi utvärderar allting i vår. Lösningarna kan se olika ut, beroende på boendena.
Kommunal menar att Luleås tillämpning av Time care är ett "skräckexempel".
– Det håller jag inte med om. Som arbetsgivare var vi lyhörda när vi startade schemaprojektet. Olyckligt att Kommunal upplevde det som löftesvek, säger Sjöström.