Smittskyddsläkare: "Risken är väldigt liten"

Nyligen insjuknade en person som varit på den öppna förskolan Mötesplatsen i Luleå i tuberkulos. Personer som varit där samtidigt som den smittade personer uppmanas ta kontakt med infektsionsmottagningen.

"Risken är väldigt liten för de som varit på den här öppna förskolan", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

"Risken är väldigt liten för de som varit på den här öppna förskolan", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå kommun2020-02-13 10:10

Risken för att ha blivit smittade bedöms var låg uppger smittskyddsläkaren Anders Nystedt, men att de som kommit i kontakt med den smittade för säkerhetsskull bör kontrolleras. 

– När man vet att det är barn och kanske gravid som kan ha blivit utsatta så brukar göra en miljöundersökning på personer runt omkring ett sådant här fall. Man kan jämföra med det som var i Gammelstad för ett drygt år sedan. Vi hittade ingenting då.

Hur smittsamt är tuberkulos?

– Man kan bedöma tuberkulos som smittsam och icke smittsam, och ungefär en tredjedel av jordens befolkning har icke smittsam tuberkulos. Men det är någon enstaka som då och då utvecklar en smittsam form och det betyder helt enkelt att man hosta upp tuberkelbakterier. Då finns det en viss risk för smittsamhet. 

Mellan 2012 och 2018 har man på Sunderby sjukhus smittspårat 1848 personer som kan varit exponerade för tuberkulossmitta och det var bara åtta av dem som var sjuka. 

– Så det är väldigt, väldigt sällsynt. De flesta av de här åtta har också varit betydligt mer exponerade, det är att man har bott tillsammans med någon som varit smittad. Så risken är väldigt liten för de som varit på den här öppna förskolan. 

Tuberkulos behandlas med antibiotika, oftast under tre månader. 

– Vi behandlar dem med antibiotika så de blir friska, men det är lite tuffare behandling än för urinvägsinfektion eller halsfluss, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!