Det är professor Thomas GT Jaensson och forskarkollegan Peter Wilhelmsson som presenterar de alarmerande rönen. 2015 fann forskarna permanenta populationer av taigafästningen på öar i Bottenviken.
Nu har samma forskare undersökt 262 insamlade exemplar. Analysen publiceras i Läkartidningen och visar att 56 procent av taigafästingarna var infekterade av borrelia. Det är en högre siffra än vad som hittats i vid liknande studier i södra Sverige (15-35 procent).
Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus, är bekymrad över att taigafästingen kan vara bärare av en ännu farligare sjukdom.
– Framför allt är jag oroad för är att den ska ta med den östasiatiska virussjukdomen TBE till Norrbotten. Viruset kan orsaka en hjärninflammation. Det hittats TBE i Mälardalen och längs östkusten, men de har bedömts vara lindrigare än den fruktade östasiatiska varianten.
Anders Nystedt har sökt kontakt med forskarna för att få veta ifall även TBE hittats i samband av analysen. Det framgår inte av artikeln i Läkartidningen.
Det finns i dag 900 kända arter av fästingar. Forskning visar att de anländer till Sverige från två olika håll. Från söder kommer de som påträffats i landets mellersta eller södra delar.
Längs Norrlandskusten handlar det om taigafästningar som har sitt ursprung i Sydostasien eller den ryska taigan. Forskarna tror att fästingarna kommer till Norrbotten med flyttfåglar, främst gäss som häckar från april till juni på öar i skärgården.
– Det har gått snart 30 år sedan det första larmet om borrelia i Norrbotten. Det är lite märkligt att fram till nu har väldigt få norrbottningar insjuknat i borrelia. Det är en svår diagnos att ställa, men jag har studerat nästan alla misstänkta fall. Vi har bara hittat ett enda uppenbart fall. Det var i Gällivare för typ tio år sedan.
Smittskyddsenheten planerar för att höja allmänläkarnas uppmärksamheten kring borrelia, framför allt längs kusten mellan Luleå och Haparanda. Anders Nystedt uppmanar allmänheten, speciellt de som vistas i skärgården, att vara aktsamma.
– Ett enkelt sätt att skydda sig mot fästingar är att undvika att gå ut i högt gräs utan stövlar. Samtidigt måste vi hålla oron på en relevant nivå. Det finns ingen anledning att skrämma upp folk och än så länge har vi inte påträffat ett enda fall av TBE i Norrbotten.