Skolvaktmästarna ska serva hela kommunen

Skolans vaktmästare kan få jobba åt hela kommunen från och med nästa år. Deras tjänster ska flyttas till stadsbyggnadsförvaltningen.

Stadsbyggnadsförvaltningen tar över arbetsgivaransvaret för skolvaktmästarna från barn- och utbildningsförvaltningen.

Stadsbyggnadsförvaltningen tar över arbetsgivaransvaret för skolvaktmästarna från barn- och utbildningsförvaltningen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-09-27 19:32

Barn- och utbildningsförvaltningen har sammanlagt 34 vaktmästartjänster, varav två av tjänsterna är vakanta. Tjänsterna kommer att flyttas över till stadsbyggnadsförvaltningen, tanken är att förändringen ska vara genomförd till den 1 januari 2020. Förhandlingar ska genomföras angående verksamhetsövergång för berörd personal.

– Vi ser vaktmästarna som en del i fastighetsförvaltningen, skolans kärnuppgift är pedagogik och lärande. Det här är ett sätt att koncentrera kärnverksamheten, det är ingen uppsägning av folk, säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.

Från nästa år kommer barn- och utbildningsförvaltningen att få köpa in vaktmästartjänster från stadsbyggnadsförvaltningen. Vaktmästarna ska också arbeta åt andra förvaltningar på beställning är det tänkt. 

– Socialförvaltningen har inga egna vaktmästare alls. Ibland när de har haft behov har de beställt via oss och ibland har vi tagit in vaktmästare på stan. Nu koncentrerar vi allt till oss, säger Helén Wiklund Wårell.

Vaktmästarna kommer i huvudsak att ha kvar sina arbetsplatser på skolorna, det är inte meningen att de ska flyttas in till stadshuset tillägger hon. 

Vaktmästarna kommer organisatoriskt att placeras på sektion service på fastighetsavdelningen. Det är inte den enda förändringen som kommer att ske, hela stadsbyggnadsförvaltningen kommer att omorganiseras från och med årsskiftet berättar Helén Wiklund Wårell vidare. 

Dagens organisation med sju avdelningar ska bli fem, två avdelningschefer har fått nya jobb hos andra arbetsgivare och deras chefstjänster kommer inte att återbesättas. Dessutom kommer en vakant sektionschefstjänst inte att återbesättas. 

– Jag tillsätter inte tre chefstjänster, det är ett sätt att spara, säger Helén Wiklund Wårell.

Avdelningen för drift och underhåll samt avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd upphör och deras arbetsuppgifter fördelas på andra avdelningar. Avdelning investeringar får ta hand om GIS, kartor och geo från lednings- och verksamhetsstöd. Bostadsförmedlingen förs över till fastighetsavdelningen. En stab med två sektioner bildas av det som återstår av lednings- och verksamhetsstöd. 

Drift- och underhållsavdelningen delas upp så att lokalvård, fordon, verkstad, kommunförråd förs till fastighetsavdelningen. Gata, transporter och park förs till avdelningen för stadsplanering. Förhandlingar ska ske 9 oktober.

Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell säger "Det här är ett sätt att koncentrera kärnverksamheten, det är ingen uppsägning av folk".
Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell säger "Det här är ett sätt att koncentrera kärnverksamheten, det är ingen uppsägning av folk".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!