Sjuksköterska skadad i MR-kamera

En röntgensjuksköterska fastnade i en magnetkamera och skadades allvarligt.

"Det är något som har gått snett och vi ska utreda hur det har kunnat ske", säger Ulrika Ask verksamhetschef vid Aleris

"Det är något som har gått snett och vi ska utreda hur det har kunnat ske", säger Ulrika Ask verksamhetschef vid Aleris

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2019-10-24 17:45

Röntgensjuksköterskan vårdades initialt på intensivvårdsavdelningen, men flyttades under torsdagen till vanlig vårdavdelning. Mannen är anställd av bolaget Aleris som under flera år utfört magnetröntgenundersökningar på uppdrag av Region Norrbotten.

Vad kan du säga om vad det som hänt?
– Det tråkiga är att jag inte kan säga så mycket medan det pågår en arbetsmiljöutredning. och vi på Aleris jobbar parallellt internt med att se över våra interna rutiner och åtgärder, säger Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris.  

Vad gjorde att röntgensjuksköterskan gick in där maskinen var?
– Sköterskor går hela tiden in och ut och det har ingenting med undersökningen eller så att göra. 

Vad är det som har gått snett?
– Det är något som har gått snett och vi ska utreda hur det har kunnat ske. I nuläget är vi bara så tacksamma att han har kunnat flytta till en vanlig vårdavdelning och vi är också tacksamma för att det fanns medmänniskor runt omkring som agerade rådigt. 

Vilka skador har han ådragit sig?
– Det kan jag inte heller gå in på i nuläget. Av hänsyn till alla drabbade så måste vi hålla den här informationen så larvigt kort och sedan kommer ni få reda på som har hänt. 

Facket har lyft frågan om att man arbetar ensam. Har det spelat in?
– Nej, det har inte något med olycka att göra. Vi kan inte nu säga vad vi kommer att ändra och vilka förändringar vi måste ta. Vi måste ha ett brett sinne så att vi verkligen kan se till att det här inte händer igen. 

Har man inte följt säkerhetsföreskrifter eller rutiner?
– Det kan jag inte heller gå in på. Det jag kan säga är att det finns ett regelverk som gör att sådant här inte ska hända. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har han haft en viktväst på sig. Kan du bekräfta de uppgifterna?
– Nej, inte under utredningen.

Polisen har ännu inte kunnat göra någon undersökning av trailern där magnetkameran finns på grund av att den ännu omges av ett magnetiskt fält. 

– 10.30 på torsdagen påbörjade vi en platsundersökning som vi avbröt 12.30 i avvakta på att vi får kompetens på plats som hjälper oss fortsätta förrättningen. Vi kan inte ha vår utrustning där inne för det här magnetfältet är fortfarande igång och det mesta vi använder har någon form av metall i sig så därför är det inte säkert för vår del att vara inne i den här maskinen, säger Peter Wäppling, kriminaltekniker vid polisen.

När kommer ni att kunna undersöka platsen?
– Jag hoppas att de personer som har kompetens att stänga ned det här magnetfältet kommer så snart som möjlig. 

Region Norrbotten hade tillsammans med företaget Aleris och polisen kallat till presskonferens med anledning av arbetsplatsolyckan där en röntgensjuksköterska skadades.
Region Norrbotten hade tillsammans med företaget Aleris och polisen kallat till presskonferens med anledning av arbetsplatsolyckan där en röntgensjuksköterska skadades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!