Jonas Sjöstedt lämnar posten som partiledare för Vänsterpartiet och avgår vid partiets kongress i vår.
Han meddelade sina planer vid onsdagskvällens webbsända medlemsmöte om det nya partiprogram som ska klubbas vid partikongressen i Västerås i maj.
"Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande. För mig har det varit ett svårt beslut. Att få vara ordförande för Vänsterpartiet är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig", skriver Jonas Sjöstedt på Facebook.
Detta trots att han så sent som i november uppgav för Norr Media att han planerade att sitta över nästa val, 2022.
– Jag har inga andra planer, sa Jonas Sjöstedt då.
Nina Berggård, distriktsordförande för Vi i Norrbotten, var ändå inte helt överraskad över Sjöstedts besked.
– Inte jätteoväntat. Jonas sa redan i samband med att hans fru Ann Måve (från Ersnäs, reds anm) skulle flytta till Vietnam, att han skulle fundera och testa hur det fungerade för familjen. Han har ju också suttit i åtta år och jag vet hur tufft det är att vara partiledare, med det tempo och det tryck som det innebär.
Samtidigt berömmer hon Jonas Sjöstedts insatser.
– Jonas Sjöstedt är en fantastiskt bra person och partiledare. Men det är bra att väljarna nu får några år på sig att lära känna en ny partiledare, innan valet 2022. Om några veckor finns det säkert fyra-fem olika kandidater som kan efterträda Jonas, säger Nina Berggård.
Ser du någon given kandidat själv?
– Det finns många partikamrater runtom i landet, inte minst kvinnor. Jag ser gärna en stark kvinnlig vänsterröst som balanserar upp Annie Lööf (C) Ebba Busch Thor (KD) på högerkanten. Jag kan tänka mig två kandidater för detta, som jag hoppas kan komma ifråga.
Christina Snell Lumio, Övertorneå, sitter i partiets programkommission, och hon beklagar Jonas Sjöstedts beslut.
– Synd. Jag hade hoppats att han skulle stanna kvar. Jonas Sjöstedt står på topp just nu, säger hon mot bakgrund av att både förtroendesiffrorna för Sjöstedt som partiledare och opinionssiffrorna för partiet har stigit med flera procentenheter sedan valet 2018.
– Jag tycker att den nya partiledaren ska fortsätta som Jonas har gjort, sätta press på regeringen och kombinera hårda krav med att vara mjuk i framtoningen. Det går att vara både och.
Och även Christina Snell Lumio ser gärna att det blir en kvinna som efterträder Sjöstedt.
– Personens kvalifikationer är viktigast men vi har väldigt många kvinnor duktiga i partiet. Carolina Gustafsson i Kiruna exempelvis,. Hon är väldigt bra.
Men Carolina Gustafsson, ordförande för V i Kiruna och ledamot i partistyrelsen, ser inte sig själv som en given kandidat.
– Åh herregud, nej då, säger hon och skrattar.
Hon och partikamraterna i Kiruna kände inte heller till Sjöstedts val att lämna posten som partiledare.
– Vi tycker om Jonas här, klart att det är trist att han slutar.
Inga interna krav på att han skulle kliva av?
– Nej, det är Jonas eget beslut helt och hållet. Om folk skulle vara missnöjda, borde jag som sitter i partistyrelsen känna till det.
Vem kan axla Jonas Sjöstedts mantel?
– Det får bli en ny mantel, haha. Verkligen dags för en kvinnlig partiledare nu. Vi har massor av underbara, starka och kompetenta kvinnor i partiet. Men du får inget namn från mig i dag.
Risk för personstrider?
– Det tror jag inte. När Jonas Sjöstedt blev vald (2012, reds anm), stod det mellan honom och Rossana Dinamarca, men det blev ju inga strider för den skull. Nu har partiet tid på sig fram till kongressen i vår, säger Carolina Gustafsson, V-ordförande i Kiruna.
Bland de hetaste kvinnliga kandidaterna som kan ta över efter Jonas Sjöstedt nämns bland andra Nooshi Dadgostar (nuvarande vice partiordförande), veteranen Ulla Andersson (partiets ekonomisk-politiske talesperson) samt den profilstarka feministen Rossana Dinamarca, som för närvarande studerar juridik efter att ha lämnat riksdagen under 2018.