Paret i Metsundsgården är beredda på kris och krig

Torkade bönor, inlagda grönsaker, nödförråd av torrvaror och viktigast av allt: flera dunkar med färskt vatten.
Sanna Vikström och Johan Larsson är förberedda om krisen eller kriget kommer.
– Vi har nära till Ryssland, men det handlar inte bara om krig, vi kan även drabbas av strömavbrott när det är minus 40.

Sanna Vikström och Johan Larsson vill vara förberedda om krisen eller kriget kommer och har lärt sig att ta hand om maten även om kyl och frys inte längre fungerar.

Sanna Vikström och Johan Larsson vill vara förberedda om krisen eller kriget kommer och har lärt sig att ta hand om maten även om kyl och frys inte längre fungerar.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå kommun2024-12-26 11:00

Kindeybönor, borlottibönor, egna krossade tomater, inlagd rödkål, bostongurka, torkade kryddor – Sanna Vikström radar upp grödor som hon och sambon Johan Larsson tagit tillvara från de egna odlingarna. Ovanför köksbänken hänger vintertomaterna som används vid matlagning. Källaren är fylld av potatisar, pumpor och annat ätbart.

undefined
Sanna Vikström och Johan Larsson vill vara förberedda om krisen eller kriget kommer och har lärt sig att ta hand om maten även om kyl och frys inte längre fungerar.

– Om krisen kommer skulle vi klara oss ganska länge med mat och övrig beredskap vi har hemma. Ifall det blir en verklig kris eller krig så hämtar jag hit mormor, morfar och andra nära och kära och då räcker våra förråd inte lika länge. Men vi bygger upp dem allt eftersom, säger Sanna Vikström.

undefined
"Vi gillar vitlök, det kanske märks?" säger Sanna Vikström.
undefined
Egna ägg och förädlade grönsaker ur egen odling.
undefined
Sanna Vikström och Johan Larsson vill vara förberedda om krisen eller kriget kommer och har lärt sig att ta hand om maten även om kyl och frys inte längre fungerar.
undefined
Inlagda grönsaker håller länge.

Hon och Johan Larsson bor på Metsundsgården i Persön och odlar grönsaker och rotsaker både för egen försörjning och till försäljning.

– Vi håller på och lär oss mer och mer om hur man kan ta tillvara maten, det är gammal kunskap som försvunnit med de nya generationerna. Om strömmen går och vi inte har tillgång till frys och kyl gäller det ju att ha mat som ändå är hållbar. 

undefined
Nödförrådet med vattendunkar, torrvaror och burkmat förvaras i källaren.
undefined
"Lagra bara mat som du gillar. Köp inte ravioli på burk om du inte brukar äta det. Det är viktigt att rotera den förvarade maten så den inte blir gammal", säger Sanna Vikström.
undefined
Pumporna växte sig stora i parets odlingar.
undefined
"Odla potatis!" är ett av Sanna Vikströms tips. Själv har hon källaren full av olika sorter.

I källaren finns också beredskapslådor med torrvaror.

– Vårt råd är: köp bara mat som du gillar och annars också äter. Maten behöver ju roteras för att inte bli gammal och äter du aldrig ravioli på burk så är det dumt att fylla förråden med det, säger Sanna och plockar upp pasta, ris, vita bönor och ketchup ur lådan.

Nyligen landade broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i alla svenska brevlådor, men för paret i Persön är tankesättet långt ifrån nytt. Vevradion har funnit i köksfönstret i flera år.

– Redan när jag gjorde värnplikten och en major nämnde att det är större sannolikhet att ett krig utbryter under sommaren än på vintern väcktes mitt beredskapstänk. Det allra första jag köpte var skyddsmasker, men då pratades det inte så mycket om beredskap och hotet från Ryssland kändes inte lika aktuellt som idag. Faktum är att det från Luleå är närmare till Ryssland än till Kiruna.

Varken Johan eller Sanna tror att det kommer att bli krig i Sverige, det finns andra kriser som ligger närmare till hands.

– Vi minns väl alla hur Älvsbyn drabbades av långa strömavbrott i 40 graders kyla förra vintern? Rör frös sönder och det var en riktig kris för många människor, säger Johan och berättar att de själva har gasolvärmare och planerar att köpa in ett större elverk.

I parets hus finns också en eldstad som hjälper till med att hålla huset varmt.

undefined
Hönorna bidrar med både ägg och kött, om det skulle behövas går det snabbt att utöka beståndet.

Eftersom Sanna och Johan har ett stort intresse för beredskap har de en liten beredskapsskola på sitt instagramkonto. Tipsen handlar om både stort och smått, som att se till att hålla bilens bensintank välfylld. Men det första och viktigaste rådet är att ha goda reserver av färskvatten.

– Vi tycker att man behöver fem liter vatten per person och dag. Det ska räcka till dryck, matlagning, hygien och till familjens husdjur. Vi har dunkar i olika storlekar på olika platser, vattnet behöver bytas ut två gånger om året, varför inte till midsommar och jul? Har man plats i frysen kan man frysa ner fyllda PET-flaskor.

undefined
Johan Larsson och Sanna Vikström jobbar på att bli så självförsörjande som möjligt och de har kommit en god bit på väg i hemmet på Metsundsgården.

Andra tips är att odla grödor med högt näringsvärde, som potatis. 

– Det är också viktigt att redan i fredstid stötta sina lokala bönder. I Norrbotten har vi en självförsörjningsgrad på 20-25 procent på livsmedel. När butikshyllorna gapar tomma skulle det vara skönt att kunna handla av köttbonden eller grönsaksodlaren i grannbyn. 

Fakta

Namn: Johan Larsson, 39, och Sanna Vikström, 34, hundarna Izzy och Siri och ett gäng höns

Bor: På en stor gård i Persön.

Poddtips: Vardagsprepping. ”Den är en stor inspirationskälla för oss.”

Parets instagramkonto: @metsundsgarden där paret bland annat bjuder på en liten beredskapsskola med användbara tips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!