Så slår räntehöjning och Brexit mot länet

Brexit påverkar Norrbotten mer än den räntehöjning som Riksbanken beslutade om på torsdagen. Det tror Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Foto: Petra Älvstrand/frilans

Luleå kommun2019-12-19 20:10

– Det beror förstås på hur bra företagen förbereder sig för Brexit. Men Norrbotten har fortsatt ett starkt konjunkturläge med stora investeringar som rullar på de närmaste åren och är mindre känsligt för en räntehöjning, säger Linda Nilsson.

Styrräntan höjdes med 0,25 procent, från ett minusläge till noll.

– Nivån är fortsatt låg och signalen från Riksbanken är att räntan kommer ligga stabilt på noll i två, tre år framåt. Det talar för att investeringarna inte påverkas speciellt mycket, säger Linda Nilsson.

Hon nämner tunga projekt som Norrbotniabanan, Hybrit, stadsomvandling och vindkraftsatsningen i Markbygden, samt företag som investerar stort för att utveckla verksamheten, exempelvis Polarbröd, Sunpine och Facebook.

Trots att räntesänkningen landar i samma tid som konjunkturen är på väg ned tror Nilsson att Norrbotten står sig starkt.

– Nedgången är mer en normalisering. Bolagen är vid god vigör, efterfrågan är okej, och den svenska kronan är fördelaktig för våra exporterande företag.

Boris Johnson utlovar Brexit innan 31 januari 2020. De branscher som berörs starkast av den tullhantering som blir följden är sågade trävaror, pappersmassa, verkstadsindustri och it-tjänster, enligt Linda Nilsson.

– Det blir ökade kostnader att göra affärer med England. Logistikflöden bromsas upp och betalningstiderna kan bli längre och därmed påverka våra företags likviditet. Företagen i Norrbotten är så väl förberedda de kan vara inför Brexit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!