Så ska förskolan och skolan spara nästa år

Så slår sparkravet för skolan och förskolan: ännu fler dagar då förskola och fritids håller stängt och större barngrupper i förskoleklass.

Större barngrupper i förskoleklass och fler stängningsdagar i förskola och fritids. Så slår besparingskravet i Luleå nästa år.

Större barngrupper i förskoleklass och fler stängningsdagar i förskola och fritids. Så slår besparingskravet i Luleå nästa år.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Luleå kommun2019-11-14 17:03

Barn- och utbildningsnämnden måste sänka kostnaderna för skolan och förskolan med 24,5 miljoner kronor för 2020 för att klara kravet på en budget i balans. Nu har arbetsutskottet tagit ställning till förvaltningens förslag till beslut, majoriteten ställde sig bakom förslaget medan oppositionens två ledamöter reserverade sig.

Förskolan kommer att hålla stängt ännu fler dagar för att personalen ska få kompetensutveckling utan att man behöver ta in vikarier. Från läsåret 2020/2021 gäller sex möjliga stängningsdagar, mot fyra i dag. 

– Är det så att man inte kan ordna omsorg på annat sätt kommer man givetvis att få barnen placerade på andra förskolor de dagar det är stängt, säger Fredrik Bruhn (S), som var ordförande vid arbetsutskottets sammanträde.

Förskolans barnpeng reduceras, med motiveringen att andelen behöriga förskollärare har minskat, från 67 till 61 procent. Barnpeng ska ges för 64 procent förskollärare, en förväntad besparing på 6,6 miljoner kronor.

– Det är en förändring utifrån en resursfördelningsmodell som vi använt sedan 2015. Det är en justering utifrån kostnader som rektorerna inte längre har, säger Fredrik Bruhn.

Små förskolor som bara består av en avdelning har haft ett tillägg på 100 000 kronor för att kompensera för merkostnader för att verksamheten bedrivs i liten skala och att barngruppen inte alltid kan fyllas med 17 barn. Tillägget kommer att slopas 2020, vilket drabbar Avans förskola, Laxens förskola i Örarna, Vitå förskola och Kvarnå friskola. 

– Det här är för att synliggöra de problem eller utmaningar som rektor eller förskolechef har att bedriva verksamhet på små enheter. Det ska inte innebära några personalförändringar, säger Fredrik Bruhn.

Elevpengen till förskoleklass reduceras från och med hösten 2020. Antalet elever per heltidstjänst ska öka från dagens 16,1 till 18,7 elever per lärare. Det beräknas ge en besparing 1,8 miljoner kronor på ett halvår, eller 3,6 miljoner på helårsbasis.

Subventionen till mindre fritidshem, som har 36 eller färre barn inskrivna, kommer att fasas ut från och med januari 2020. Det drabbar Hertsöskolan, Klöverträsk och Avan. Fritidshemmen kommer att hålla stängt fyra dagar per läsår för personalutbildning, istället för två dagar. 

Elevpengen till gymnasieskolan justeras, en besparing på 2,86 miljoner kronor.

Skolans besparingar 2020

Så här mycket beräknas besparingsåtgärderna ge totalt: 

Serviceenheten 700 000 kronor på förändrad köksstruktur och minskad personal, resurscentrum två miljoner kronor, verksamhetsstöd och ledning 3,8 miljoner kronor på översyn av IT-licenser, färre resor, kurser och konferenser, förskolan 9,3 miljoner kronor, grundskolan 2,7 miljoner kronor, gymnasieskolan sex miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!