Han är docent i måltidskunskap och etnolog och säger att även det som kallas normalkost innehåller etiska överväganden.
– Matkultur handlar om välja och välja bort. En del äter häst- och renkött, andra väljer bort det och äter i stället sötpotatis och odlad fisk. Mat är kultur för alla människor och därför alltid relaterat till värderingar och ideal. Att få äta den mat som överensstämmer med sina etiska ställningstaganden är centralt för alla människor, i alla kulturer, genom alla tider, säger Richard Tellström.
– Om vi blir nekade vår etiska kost väljer vi antingen förse oss själva med alternativ mat, eller så äter vi ibland enstaka enskilda måltider som vi inte etiskt ställer upp på. För gemenskapens skulle äter vi ibland sådant som vi själva aldrig skulle tillaga eller äta om vi var ensamma.
Han påpekar att trots att etik är viktigt för alla inte för med sig att vi har rätt att bli bjudna på den mat och dryck som vår etiska övertygelse säger oss, avsett om man äter privat mat hemma hos varandra eller den offentligt tillagade maten.
– Mat är en gåva, ett erbjudande, en gest av omhändertagande. Man har rätten att avstå men inte rätten att få något annat om man inte vill ha gåvan av etiska skäl.
– Eftersom om alla etiska skäl är lika viktiga så skulle det kunna föra med sig att man inte skulle kunna neka någon oavsett vad denna individ vill äta: endast frukt, endast häst- och viltkött, endast vegandieter för man tar avstånd från naturgödslad ekolivsmedel och biodling, endast insekter och så vidare. Men den enda rätt man har när det gäller mat är rätten att avstå, säger Richard Tellström.
Han säger att det för skolnämnderna i kommunen handlar om att tillsammans med skolmåltidspersonalen ta sig en funderare om hur maträtter som funkar för så många som möjligt kan skapas, men att inte tillaga dieter som samtidigt skapar kroppsliga bristtillstånd som kräver kosttillskott och vitaminberikade produkter, eller som går emot kommunala klimatmål om biologisk mångfald, ekologisk odling och vetenskapligt baserade hälsomål.
– Skolmat är ett erbjudande men inte en reservationslös rättighet. Att erbjuda möjligheten att äta medhavda matlådor och smörgåsar precis som på vuxnas arbetsplatser för den som inte vill ta del av skolans lagenliga materbjudande bör vara ett enkelt första steg, säger Richard Tellström.
– Skolan ska enligt lag erbjuda näringsriktig mat men det är inget tvång att äta den maten om man av etiska skäl vill ha en annan näringssammansättning på sin dagliga måltid.