Så mycket kostade konflikten på förvaltningen

2,5 dagars medlande kostade skattebetalarna 75 654 kronor i konsultarvode.

Drygt 75 000 blev konsultnotan för att lösa konflikten mellan Emmeli Nybom och Anders Persson.

Drygt 75 000 blev konsultnotan för att lösa konflikten mellan Emmeli Nybom och Anders Persson.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-28 12:07

Det handlar om konflikten på den nya förvaltningen kultur- och fritid mellan förra chefen Anders Persson och nämndens ordförande Emmeli Nybom (S).

Dåvarande kommundirektör Mikael Lekfalk gjorde i våras en direktupphandling med företaget Public Partner i Stockholm.

Priset var detsamma som i fallet med Lekfalks personlige mentor Resultatfabriken Consulting. Alltså 20 000 om dagen. Det betyder en timkostnad på 2 500 kronor.

Public Partner har skickat en faktura till Luleå kommun på totalt 75 654 kronor inklusive moms. Det innefattar möten den 22 mars och 5 april, förberedelser och analys samt reskostnad på 10 523 kronor.

Inte heller den här gången använde sig Mikael Lekfalk av de ramavtal för chefsstöd som Luleå kommun har med HRM affärsutveckling, Ericson och Hjelte samt Hälsokliniken.

– Mikael kom till mig och sade att han behövde ta in någon akut för att stötta upp på kultur- och fritidsförvaltningen. Vi hade en upphandling på gång om ramavtal för utbildning av ledande politiker och tjänstepersoner, men det var inget avtal klart, säger Emma Breheim, inköpschef.

Kunde ni inte använt de andra företagen?

– Som jag tolkade Mikael handlar det här om gränssnittet mellan nämnd och förvaltningen.

Emmeli Nybom har tidigare berättat att hon och Anders Persson haft svårt att hitta sina roller, men att arbetet med konsulten blev framgångsrikt.

Anders Persson valde att säga upp sig den 9 oktober, efter kritik mot bristande ledarskap och att han orsakat dålig arbetsmiljö på förvaltningen.

Emmeli Nybom (S), ordförande för kultur- och fritidsförvaltningen.
Emmeli Nybom (S), ordförande för kultur- och fritidsförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!