I onsdags hade Örnässkolans 240 högstadieelever sina lektioner i hemmen framför datorerna. Skolan testade hur distansundervisning fungerar i praktiken, om spridningen av coronaviruset skulle leda till att skolor stängs.
På skärtorsdagen var eleverna tillbaka på Örnässkolan och då fick de besvara en enkät. Även lärarna har summerat sina erfarenheter av distansundervisningen.
– Överlag har tekniken fungerat fläckfritt. Alla elever blev uppkopplade och lärarna kunde föra dialog med dem, säger Jens Häggstål, rektor för årskurs 7-9 på Örnässkolan.
– Elever som har särskilda behov var svårare att nå. De eleverna hade lärarna valt att koppla upp enskilt, fortsätter Jens Häggstål.
Om eleverna undervisas på distans en längre tid finns farhågor att det kan bli väl så mycket stillasittande för eleverna.
– Vi pratade om att vi skulle ha en rörelsetid eller rutin mellan lektionerna, så att eleverna går ett varv så de inte blir sittande hela dagen, säger Jens Häggstål.
– Eleverna är överlag väldigt positiva, det är alltid några elever som har det svårare. Tekniken har visat sig fungera för eleverna, säger läraren Ulrika Larsson som sammanställt enkäten som 176 elever besvarade.
En annan fråga gällde vad eleverna tror blir den största svårigheten, om distansundervisning införs på längre sikt.
– Eleverna tror att det blir att inte träffa kompisar och de är rädda för att de inte skulle få hjälp tillräckligt ofta, säger Ulrika Larsson.