Precis som Hertsöns forna krysskung Gustav Uusihannu har Nadja Ståhl en snabb S-karriär bakom sig. Hon gick med i partiet i uppväxtkommunen Övertorneå 2014, satt i distriktsstyrelsens verkställande utskott och blev vice S-ordförande i Kalix.
Efter flytten till Luleå, där hon studerar till sjuksköterska, engagerade sig Nadja Ståhl i Stadsviken Malmudden, partiets största S-förening, och hon prisades som bästa medlemsvärvare i valrörelsen 2018.
Men nu har partiengagemanget fått sig en rejäl törn.
– På sistone har jag inte varit så sugen på att locka medlemmar längre. Vi är tyvärr inte bra på att ta hand om varandra inom S i Luleå.
Orsaken till det beskriver hon som "fulspelet" bakom S-kulisserna i kommunalrådskampen.
Ett styrelsemöte inom Stadsviken Malmudden, dagarna innan nomineringsmötet, blev droppen för henne.
Nadja Ståhl upplevde att flera ledamöter högg den frånvarande Lenita Ericson i ryggen genom att öppet baktala henne.
– De smutskastade Lenita. Jag blev förbannad och sa ifrån. Man kan inte prata illa om en person som inte kan försvara sig.
Flera tongivande personer i föreningsstyrelsen har också höga maktpositioner i fullmäktige.
– De sa att Lenita inte är kompetent, fick henne att framstå som en dålig person, inför medlemmar som inte alls känner henne. Fruktansvärt fult.
Samtidigt östes lovorden över andra kommunalrådskandidaten Kent Ögren.
– De pratade bara gott om Kent, som att han var Gud, medan man enbart tog upp Lenitas svagheter. Jag sa uppriktigt – styrelsen ville kuppa bort Lenita. Flera i partiets inre krets driver detta.
Dagarna efteråt valde Nadja Ståhl att med omedelbar verkan lämna styrelsen för Stadsviken Malmudden.
– Jag mådde jättedåligt, kände inte att jag kunde stå bakom nomineringen av Kent Ögren.
Enligt Nadja Ståhl tillhör flera av personerna även andra S-föreningar i Luleå, och har drivit kampanj för Kent Ögren.
– Vissa tongivande maktmänniskor har gått från möte till möte, och smutskastat Lenita. Och de personerna inger väldigt mycket respekt hos många.
Lenita Ericson har fått kritik för att hon inte har tagit tillräckligt många strider och medvetet ställt sig i skuggan av Niklas Nordström, när det har stormat som mest kring S.
– Lenita har säkert också saker att jobba på. Men jag tror inte heller att det är hela sanningen. Lenita har inte haft de rätta förutsättningarna. Redan när hon valdes till vice ordförande, har det funnits personer som inte har velat ha henne där.
Tycker du inte att föreningarnas majoritetsbeslut ska respekteras?
– Jag har fått höra att jag inte förstår den demokratiska processen. Men jag ifrågasätter inte majoritetsbesluten. Däremot blir jag upprörd över att man har mage att prata så illa om Lenita, så att medlemmarna ska rösta utifrån det.
Uppdaterad: Enligt vad Norr Media erfar har också tre av fyra kvinnoklubbar inom S velat nominera Kent Ögren, men enligt stadgarna kan de inte förorda manliga kandidater och därför har de inte lämnat in nomineringar.
Endast kvinnoklubben Bergviken Frida har nominerat Lenita Ericson.
Och detta överraskar inte Nadja Ståhl.
– Jag har själv engagerat mig i kvinnoklubbar tidigare, redan i Övertorneå, eftersom det har varit mycket macho och härskartekniker inom partiet. Men ju bättre det gick för mig, desto mindre tyckte S-kvinnorna om det. De såg mig som ett hot.
Samma problem i Luleå?
– Ja. Ett problem för S-kvinnor överlag, jag har hört det från flera andra tjejer också. Det finns en rädsla att unga och duktiga ska sno positioner från andra kvinnor i partiet.
Sedan 2015 har Nadja Ståhl också jobbat som utvecklingsledare för S i Norrbotten, med uppdraget att förbättra organisationskulturen och samtalsklimatet inom partiet.
– Det känns som A och O för mig. Organisationskulturen och hur vi beter oss mot varandra är inte okej, det skadar bara partiet ytterligare. Tyvärr har jag inte fått något gehör för det, allt har bara runnit ut i sanden.
Vilka blir konsekvenserna för partiet?
– Partiet kan bara överleva om vi får fler medlemmar. Det ger mer kunskap och erfarenheter till S. Men det som sker nu känns bara otroligt tråkigt. Sista tiden har jag funderat kring om jag överhuvudtaget ska vara kvar i partiet.
I dag tackar Nadja Ståhl sin andra S-förening Progressum för att hon fortfarande engagerar sig i framtiden för S.
– Jag har fått mycket uppbackning från partikamraterna, utan dem hade jag hoppat av. I Progressum vet vi vad ordet demokrati betyder.