S och M skär ned för att slippa höja skatten

Kommunens kostnader måste tas ned, det är Socialdemokraterna och Moderaterna överens om. Moderaterna tänker ändå lägga ett eget budgetförslag.

Politikerna har fått chefstjänstemännens budget presenterad för sig, det skedde i onsdags i stadshuset i Luleå kommun.

Politikerna har fått chefstjänstemännens budget presenterad för sig, det skedde i onsdags i stadshuset i Luleå kommun.

Foto: Karin Bergdahl

Luleå kommun2019-09-26 21:15

I onsdags presenterade kommundirektör Mikael Lekfalk förslaget till budget och strategisk plan för 2020–2022 för politikerna i budgetutskottet. Inget av partierna tog formellt ställning till förslaget, det sker inte förrän vid kommunstyrelsen den 7 oktober. Kommunalrådet Niklas Nordström (S) och oppositionsrådet Anders Josefsson (M) är rörande överens om att Luleå kommuns kostnader måste minska.

– I grunden så delar vi den syn som våra chefstjänstemän har presenterat. Vi har tagit ut riktningen i mars och den kommer vi att fortsätta hålla i, vi måste minska kostnaderna för att undvika en skattehöjning. Nu har vi dessutom fått besked kring kostnadsutjämningen, säger Niklas Nordström (S).

Många tycker att det kommer så plötsligt att Luleå måste spara?

– Det har byggts upp över många år. Skolan har haft för mycket lokalkostnader jämfört med elever under lång tid, vi har ett eftersatt underhåll av fastigheter, gator och vägar. Vi kan inte skjuta det fortsatt framför oss, vi måste hantera den ekonomiska verklighet vi har. Det förstärks av att demografin slår fullt ut och att vi får en kraftigt försämrad relation till staten, säger Niklas Nordström. 

– Nu äntligen tar man tag i kommunens ekonomi. Vi kan inte spendera mer pengar än vi har, vi måste sänka kostnaderna annars rusar vi rakt in i en skattehöjning, säger Anders Josefsson (M).

Anders Josefsson tillägger att Moderaterna kommer att lägga fram ett eget budgetförslag, men vill inte precisera vad det kommer att innehålla. Sjukvårdspartiet, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna planerar att lägga fram ett gemensamt förslag, som man gjorde i våras.

– Vi måste prata ihop oss, jag kan inte säga så mycket, säger Dan Ankarholm (SJVP).

Dan Ankarholm delar uppfattningen att Luleå kommun har för höga kostnader, däremot har han andra åsikter om vad kommunen borde spara in på och nämner satsningen på Hertsö badhus.

– Vi har haft alldeles för stor investeringsvolym under många år, säger Dan Ankarholm.

Vänsterpartiet funderar över att lägga fram krav på skattehöjning för att få sitt budgetförslag att gå ihop. 

– Vi får se om vi kommer att föreslå en skattehöjning i år eller nästa år, det beror på vad summan blir på sista raden. Vi måste ju ha en budget i balans, säger Bertil Bartholdson, gruppledare för Vänsterpartiet.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) och oppositionsrådet Anders Josefsson (M) är överens om att kommunens kostnader måste minska.
Kommunalrådet Niklas Nordström (S) och oppositionsrådet Anders Josefsson (M) är överens om att kommunens kostnader måste minska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!