I Norra Sunderbyn är ungefär hälften av drygt 60 fastigheter anslutna till kommunens VA-nät medan hälften har enskilda avloppsanläggningar. Kommunen blir tvungen att vidta åtgärder på avloppsnätet i byn, eftersom miljöinspektörerna dömt ut kommunens fyra slamavskiljare som har ett 30-tal anslutna fastigheter. Stadsbyggnadsnämnden har därför beslutat att bygga en ny avloppsledning i byn samt dra en sjöledning över till Avans reningsverk.
32 fastighetsägare i Norra Sunderbyn kräver att kommunen ska inkludera även deras fastigheter i verksamhetsområdet och ansluta dem till VA-nätet.
– När de bygger nytt så gäller likställighetsprincipen, de måste behandla alla lika enligt kommunallagen, säger Bernt Henriksson som är ordförande för Norra Sunderbyns byautvecklingsförening.
Fastighetsägarna står liksom kommunen inför dilemmat att deras enskilda avlopp har dömts ut och belagts med förelägganden, som innebär att de måste vidta åtgärder inom några år, annars får de inte fortsätta använda dem.
Bernt Henriksson berättar att de haft möte med ordförandena för stadsbyggnadsnämnden och miljö- och byggnadsnämnden, Anja Johansson och Maritha Meethz.
– De tycker att de är väldigt generösa när de säger att vi kan ansluta till fyra punkter, det är bara det att vi får bekosta det själva, säger Bernt Henriksson.
Det kan handla om miljonbelopp för några fastigheter som ligger längst ifrån säger han. Det blir orimliga kostnader och komplicerade entreprenader för många av fastighetsägarna tillägger han.
Delar av oppositionen föreslår i ett nämndsinitiativ att kommunen ska ansluta alla fastighetsägare i Norra Sunderbyn till kommunalt VA. Bakom initiativet står KD, L, M, och SJVP:s ledamöter i stadsbyggnadsnämnden.
– Det verkar logiskt att göra allt på en gång, istället för om tio år, säger Eugen Karlsson, ledamot för KD i stadsbyggnadsnämnden och initiativtagare.
Om samtliga oppositionspartier backar upp nämndsinitiativet kommer Socialdemokraterna att förlora, eftersom S har sex av totalt 15 ledamöter i stadsbyggnadsnämnden.
Fastighetsägarna har också vänt sig till länsstyrelsen med en begäran att kommunen ska föreläggas att ansluta dem till kommunalt VA, enligt lagen om allmänna vattentjänster. Kommunen har hittills hänvisat till att Norra Sunderbyn utgör ett så kallat bevakningsområde och att en utökning inte är aktuell.