Rusade ut från pressträffen– för att ta gränssamtal

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson lämnade hastigt fredagens pressträff för att ta ett viktigt samtal om gränsförhandlingarna med Finland.

Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att hela vårdstrukturen i Norrbotten påverkas om vårdpersonalen från Finland inte får åka till sina jobb.

Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att hela vårdstrukturen i Norrbotten påverkas om vårdpersonalen från Finland inte får åka till sina jobb.

Foto: Rickard Björling

Luleå kommun2020-04-03 13:19

Förhandlingarna efter hotet om stängd gräns även för arbetspendlare är inne i ett intensivt skede.

– Det kommer att drabba företag ute i kommunerna om Finland förbjuder arbetspendling. Men det kommer att drabba vård och omsorg väldigt mycket. I vissa kommuner är det så att 50 procent av sjuksköterskorna bor i Finland, säger Kajsa Myrberg, förbundsdirektör på Norrbottens kommuner.

Kommunerna försöker nu hitta lösningar om hotet blir verklighet. Klockan tickar snabbt ner mot ett totalstopp och om det sker kommer runt 90 anställda inom vården inte kunna åka till sina jobb.

– Det är viktigt för oss att vi verkligen kan även fortsättningsvis få använda våra fantastiskt duktiga medarbetare som bor i Finland. Klarar vi inte det så kommer det att påverka hela vårdstrukturen i Norrbotten. Vi har planer för hur, men vi pratar inte om dem förrän dess vi ser att det är skarpt läge, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Mitt i pressträffen vid lunchtid på fredagen rusade regiondirektören plötsligt iväg. På sin väg ut råkade hon riva ner ett mikrofonstativ.

– Ni kanske såg att Anna-Stina lämnade för att svara i telefon. Så är läget i förhandlingarna just nu, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors.

Det var i måndags som den finska regeringen meddelande att man skyndsamt skulle stänga gränsen helt för pendlare. Att beslutet inte kommit än ser Nils-Olov Lindfors som positivt.

– Skyndsamt, om man översätter det från finska till svenska, är en till två dagar normalt. Nu ser vi positiva tecken, att det har dragit ut på tiden. För det finns förslag från våran sida och jag vill passa på att berömma våra riksdagsmän på Norrbottensbänken och många som har agerat för att påverka i den här frågan, säger han. 

Han säger att det finns missnöje med förslaget även på andra sidan gränsen.

– Vi pratar mycket om hur det här påverkar sjukvården, men jag har också noterat att det finska näringslivet uppe i norra Finland tycker ju att det här är fullständigt tokigt. Outokumpu kommer att påverkas väldigt mycket, jag tror att ungefär cirka hundra anställda på Outokumpu bor på svenska sidan, säger Nils-Olov Lindfors.

Om Finland fortsatt låter pendlare passera gränsen kan Sverige i gengäld erbjuda finska medborgare i norra Finland intensivvård. Hur många platser det handlar om är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!