"Regionerna har bara okritiskt betalat"

Bristande politisk styrning är det stora problemet med de skenande kostnaderna för nätläkare. Det hävdar Ove Andersson, före detta ordförande i distriktsläkarföreningen.

Bistande politisk styrning är upprinnelsen till att så kallade nätläkare dränerar regionerna på pengar, menar Ove Andersson, före detta ordförande distriktsläkarföreningen.

Bistande politisk styrning är upprinnelsen till att så kallade nätläkare dränerar regionerna på pengar, menar Ove Andersson, före detta ordförande distriktsläkarföreningen.

Foto: Jessica Gow / TT

Luleå kommun2019-10-31 06:00

Som Norrbottens Media tidigare rapporterat om har kostnaderna för nätläkare ökat dramatiskt för Region Norrbotten. Fram till augusti i år har dessa tjänster kostat 4,3 miljoner kronor för regionen, att jämföra med hela förra året då notan landade 2,5 miljoner.

Enligt uppgifter i riksmedia var kostnaderna för dessa tjänster under 2018 en kvarts miljard. För Region Stockholm uppgick summan till mer än 100 miljoner.

– Jag har följt frågan i många år. Det största problemet är den bristande politiska styrningen i det här projektet. Och då pratar jag mer på nationell nivå. Att man inte har tagit tag i ett system som har gynnas av en fri marknad med reklam, som får säljas till en frisk befolkning, säger Ove Andersson, specialist i allmänmedicin från Uppsala, och som under många år var ordförande i distriktläkarföreningen.

I dag finns det en handfull stora aktörer i branschen i Sverige, som i massiva marknadsföringskampanjer informerat om öppettider, dygnets alla timmar.

Ove Andersson tycker det är bra att tekniken utvecklas och utnyttjas, bland annat genom att möten mellan läkare och patienter kan ske på distans. 

Men den dränering av regionernas ekonomiska resurser som sker i dag är förödande, menar Ove Andersson.

– Regionerna har okritiskt bara har betalat för det här. Det är det största problemet. Då har det här fått växa som en fristående marknad, och sjukvård är ingen marknad, säger han.

Ove  Andersson hänvisar till de politiska beslut som finns, och hälso- och sjukvårdslagen, som enligt honom visar hur samhället ska se på sjukvården.

– Den ska gå till dem som har störst behov. Här har regionerna i den här frågan abdikerat totalt. Man har låtit de här företagen grassera fritt. De har nischat in sig och har tjänat en massa pengar, som borde ha gått till de behövande i stället, säger Ove Andersson och fortsätter:

– Det är en politisk flathet som har stått oss dyrt.

Problemet i många fall är att de vårdsökande personerna har andra behov, menar han.

– Det kanske stora problemet för dem är oro egentligen. För dem behövs andra system än att ytterligare utveckla utbudet. Vi måste hjälpa dem på andra sätt.

I somras tog Sveriges kommuner och landsting, SKL, beslutet att rekommendera regionerna i Sverige om en sänkning av avgiften till nätläkare från 650 till 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!