Projektet blev en länk till de äldre

Kommunen sökte ett verktyg för att tidigare kunna hjälpa äldre med hälsofrämjande och praktiska ärenden. Nu har äldresupporten blivit en stor framgång.

Uppkopplad och klar. Meith Pakkala och Ingela Karlsson Broström kollar så att tekniken fungerar.

Uppkopplad och klar. Meith Pakkala och Ingela Karlsson Broström kollar så att tekniken fungerar.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-12-15 05:00

– Det här är någonting som verkligen behövs, säger undersköterskan Maria Björnfot.

Äldresupporten startade som ett pilotprojekt med syfte att hjälpa äldre att klara sig längre i hemmet. Resultatet blev så lyckat att kommunstyrelsen nyligen beslutade att tilldela projektet 2,3 miljoner för de närmaste tre åren. 

Spindeln i nätet är Maria Björnfot. Kontakterna med de äldre sköts genom telefonsamtal, skypemöten, aktiviteter och hembesök.

– Jag har fått höra att det är mycket värt att det finns en person som de enkelt kan komma i kontakt med och som hjälper till med allehanda frågor. Jag är som en förlängd arm.

Till sin hjälp har hon en arbetsterapeut, en sjuksköterska och en fysioterapeut.

– Jag kan enkelt sätta de äldre i kontakt med rätt person.

Trygghetslarm, varudistribution, hemtjänst, aktiviteter och digital teknik hör till områden där äldresupporten kan hjälpa till.

– Ofta är det anhöriga som ringer till mig, som är oroliga för sina föräldrar. Mitt jobb blir att ta rätt på vad de behöver hjälp med. Många är ensamma och blir isolerade.

Maria Björnfot bedömer att hon har stadig kontakt med mellan 20–30 äldre. Dans och anhörigkafé på Fyren är populära aktiviteter.

– Ibland kan det vara ett hinder att ta sig iväg till en träff. Då använder vi skype för sociala träffar.

Vid dagens skypemöte är tre deltagare uppkopplade. På menyn står tips om hur äldre kan använda sig av bibliotekets digidelcenter i Kulturens hus.

Bibliotekarien Ingela Karlsson Broström berättar om verksamheten, som går ut på att stödja äldre med frågor kopplade till teknik och internet.

– Många gånger handlar det om hjälp till självhjälp. Det vill säga de får lära sig genom att göra det själv. Vi finns på plats och instruerar. Det kan till exempel handla om att få hjälp att komma igång med en ny mobil, säger Ingela Karlsson Broström.

En av dem som upptäckt fördelarna med digidelcenter är Meith Pakkala, 77. Hon får låna ett rum och en dator, och deltar i skypesamtalet.

– Jag har en dator hemma men inget internet. Så då går jag hit, säger hon.

Meith Pakkala är aktiv, hon tränar på gym och deltar i aktiviteter som PRO ordnar, bland annat.

– Det är ett jättebra påhitt med skype. Jag har bland annat lärt mig övningar från en fysioterapeut som deltog via skype, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!