Professorn om hoten mot genusforskarna

Många genusforskare utsätts för grova hot på grund av sitt forskningsområde. "Jag vet kollegor runt om i Sverige som utsatts för hot", säger genusforskaren Lena Abrahamsson.

Lena Abrahamsson är  professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och säger att frågan om genusvetenskap får människor att reagera.

Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och säger att frågan om genusvetenskap får människor att reagera.

Foto: Kurt Engström

Luleå kommun2020-01-21 21:12

Det är SVT Nyheter som rapporterar om hoten mot genusforskare. Enligt SVT har Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet utsatts för upprepade hot via telefonsamtal och mejl och personer har kommit till institutionen med hammare vilket gjort att institutionen numera alltid är låst och vakter närvarande vid öppna föreläsningar.

Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, säger att ämnet berör men att hon aldrig upplevt hot i arbetet med genusforskning.

– Inte i den bemärkelsen, men jag vet kollegor runt om i Sverige som varit med om hot. Man kan gå ut med väldigt oskyldiga saker, som att nu satsar den och den gruppen på att öka jämställdheten, och mötas av ganska konstiga reaktioner. Det är mycket ifrågasättande och en ganska konservativ hållning om att jämställdhet inte spelar någon roll, säger Lena Abrahamsson.

Till SVT säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet, att hoten kan leda till att personer väljer bort att forska i ämnet eller inte vågar uttala sig offentligt och när SVT ringer runt till olika genusinstitutioner är det få forskare vill berätta om sina erfarenheter med namn och bild.

Lena Abrahamsson säger att hon inte har någon personlig erfarenhet av hot men säger att frågan om jämställdhet får både kvinnor och män att reagera.

– Jag tror att när man pratar om jämställdhet så berör det människor väldigt mycket i grunden och de värderingar som man har och som man fått med sig från barndomen. Någon ifrågasätter något som man tycker är självklart. De flesta säger att de vill ha jämställdhet men de vill inte ha några förändringar, säger hon.

Hon påpekar att så länge diskussionen om jämställdhet håller sig på en viss nivå är den relativt oskyldig.

– Det allvarliga är när man aktivt går ut och hotar och är aggressiv i åsikterna, då är det en helt annat sak och blir politiskt. Det mänskliga motståndet mot jämställdhet är något vi kan prata om och diskutera, och det är ingen fara. Det kan de flesta genusforskare hantera. 

– Det som SVT rapporterat om är mycket allvarligare, när man försöker förhindra den fria forskningen och ifrågasätter forskarnas kompetens. Det blir en politisk agenda när man försöker påverka och stoppa och styra i forskningen, säger Lena Abrahamsson.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!