Polisen inför påskens skoterturer: "Planera din resa"

I skuggan av coronakrisen väntar en påskledighet och med den friluftsliv – och skoterturer. Då kommer polisen med en uppmaning om eftertanke och planering.

Polisen uppmanar skoterförarna till eftertanke inför årets stora helg ute på de vita vidderna.

Polisen uppmanar skoterförarna till eftertanke inför årets stora helg ute på de vita vidderna.

Foto: Elin Backlund

Luleå kommun2020-04-06 11:49

Högsäsongen för skoterfolket är här och det kommande veckoslutet, med lite extra ledigt för många, innebär bästa möjliga förutsättningar för turer i skog och fjäll.

Det innebär också i förlängningen risker.

Under vintersäsongen 2018/2019 inträffade 167 skoterolyckor i Sverige, skriver polisen med hänvisning till statistik från Nationella snöskoterrådet. Fem av dem med dödlig utgång.

Polisen uppmanar nu de som ska ut med skotern att planera och "ta det säkra före det osäkra". Våren innebär bland annat att snö- och isförhållanden snabbt förändras. 

– Ta reda på var du kan och får köra. Rådfråga de som bor i området för att få bättre kunskap. Är du i fjällmiljö är det också viktigt att hålla koll på väder och lavinprognos, då vädret snabbt kan skifta, säger Jonas Olsson, trafikpolis i polisregion Nord, i ett pressmeddelande.

Ett flertal kontroller av skoterekipage har genomförts under säsongen och fler blir det under påsken, uppger polisen.

– Det vi främst kontrollerar är nykterhet, att föraren har behörighet och att de som färdas på skotern har godkänd hjälm. Vi kontrollerar även att skotern är påställd, har lagstadgad och väl synlig registreringsskylt, säger Jonas Olsson.

Polisen pekar på att åldersgränsen är 16 år för att framföra skotern och att förarbevis krävs. 

Om ett körkort eller traktorkort finns utfärdats före den 1 januari 2000 så ger det också rätt att framföra skoter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!