– Skogen kan betraktas litet olika, beroende på var man finns i Europa, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.
– Från EU vill man driva hårt att det är inte bra att avverka skog. Det är inte bra för oss häruppe, det är något vi jobbar på nu, fortsätter Anna Lindberg.
I korthet handlar det om att synen på aktivt skogsbruk skiljer sig åt och hur man ser på skogsbrukets roll för att binda växthusgaser.
EU-medlemskapet har inneburit miljarder till olika utvecklingsprojekt i Norrbotten samt möjlighet att påverka även den nationella politiken, via EU. Det menar Anna Lindberg.
– Ibland kan man trycka på den nationella nivån genom att jobba via EU, säger hon och berättar hur man lobbat för Norrbotniabanan genom att först få acceptans hos EU-kommissionen, för att sedan vända sig mot regeringen.
I och med att Norrbotniabanan blivit en del av EU:s transportkorridor Scan-Med är det möjligt att få stöd för planering och projektering av banan.
Allt sedan Sverige blev medlem av EU 1995 har Norrbotten och Västerbotten fått del av EU:s strukturfonder och fått ekonomiskt stöd till olika utvecklingsprojekt. Under innevarande programperiod 2014-2020 rör det sig om 1,7 miljarder kronor till programområdet Övre Norrland; Norrbotten och Västerbotten.
– Det har inneburit att vi fått resurser för att jobba långsiktigt med strukturomvandlingen, säger Anna Lindberg.
Stödet från EU måste matchas med nationell medfinansiering. Norra Sverige får en gleshetsbonus på grund av att området är glest befolkat och perifert. Gleshetsbonusen motsvarar en miljard kronor under programperioden.
EU-kommissionen har föreslagit att gleshetsbonusen ska finnas kvar även i den kommande perioden 2021-2027. Det återstår att se hur förhandlingarna om EU:s långtidsbudget slutar. Svenska regeringen driver hårt att Sverige ska betala en lägre medlemsavgift än vad EU-kommissionen har föreslagit.
Anna Lindberg tycker att inställningen till EU som en viktig politisk arena har förändrats i Norrbotten, liksom den egna självbilden.
– Det mest positiva är att vi ser oss själva inte bara som i periferin utan att vi bidrar till Sveriges och EU:s utveckling, säger Anna Lindberg.
EU intresserar sig för utvecklingen i Arktis men det finns bara två medlemsstater som har regioner inom det arktiska området norr om polcirkeln, Sverige och Finland.
– Det har gett oss en särskild ingång i EU, säger Anna Lindberg.