"På så vis kan vi anpassa personalnivå"

Utöver att dra ned på antalet arbetade timmar ser bolaget även över resekostnader och drar in på anlitandet av externa konsulter. "Vi stänger även den mindre masugnen i Oxelösund", säger Mia Widell, presschef på SSAB.

"På det här sättet möter vi behovet av att minska antalet arbetade timmar till produktionsnivån", säger Mia Widell, presschef på SSAB.

"På det här sättet möter vi behovet av att minska antalet arbetade timmar till produktionsnivån", säger Mia Widell, presschef på SSAB.

Foto: SSAB

Luleå kommun2019-10-07 20:25

Vad är det som gör att ni gör den här åtgärden nu?

– I samband med den andra kvartalsrapporten introducerade vi flexibilitetsåtgärder, alltså åtgärder för att anpassa personal och kostnader till en lite lägre produktionsnivå. Vi använder och har använt TOF (Trygghet och flexibilitetsavtal) som innebär att vi inom ramen för kollektivavtalet kan ta ut timmar ur en tidsbank och på så vis kan vi anpassa personalnivån till produktionen, säger Mia Widell.  

– På det här sättet möter vi behovet av att minska antalet arbetade timmar till produktionsnivån.

Hur bedömer ni läget på marknaden i dagsläget?

– Vi har nu gått in i en tyst period så allt jag kan göra är att hänvisa till den andra kvartalsrapporten från juli. Vi kommer med en ny kvartalsrapport inom kort.

SSAB släpper sin kvartalsrapport den 23 oktober.  

Ser ni att det kan bli ytterligare åtgärder framöver?

– Det här är vad vi har planerat just nu och som vi sa i andra kvartalsrapporten vidtar vi ett antal åtgärder. Det handlar om att minska på resandet och att minska på antalet konsulttimmar. Dessutom drar vi ned på antalet visstidsanställda och stänger den lilla masugnen i Oxelösund. Sedan handlar det om flexibilitetsåtgärder där vi anpassar personalen till produktionsnivån. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!