– Vi har ju sett att anslagen minskat de senaste åren. Vi är oroliga för vad som ska hända, säger Tomas Karlsson, ordförande för områdesgruppen i Råneå.
Grupperna är ett nätverk mellan föreningar och organisationer, som skapar aktiviteter med hjälp av anslag som kan sökas från kommunen. Den förening som sköter samordningen får även ett stöd på mellan 35 000 och 50 000 kronor.
I Råneå har man arrangemang som Rånejoggen, Lusseliret och musik på Kyrkbacken.
– Närmare 30 föreningar är delaktiga. Givetvis är allt gratis så att alla kan vara med. Den stora vinsten är den samverkan vi får mellan föreningarna. Skulle samordningsfunktionen försvinna slår det hårt, säger Karlsson.
Luleå har nio områdesgrupper, varav fem är igång: Bergnäset och Sörbyarna, Råneå med närliggande byar, Porsön/Björkskatan, Hertsön och Örnäset. Fyra grupper är vilande: Notviken, Gammelstad, Sunderbyn och centrum.
Roger Stenberg, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, bekräftar att man skissar på ett förslag på förändring med tillhörande budget som ska presenteras för politiken i november.
– Tanken är att behålla tidigare riktlinjer. Jag kan inte säga något om ekonomin ännu, men vi har ju ett effektiviseringskrav på oss. Förändringen sker dock utifrån att vi vill göra något nytt och bättre, säger han.
Verksamheten har inte fungerat som tänkt i alla områden. Kommunen vill öka fokus på idéer och aktiviteter för barn och unga.
– Det kan hända att vi måste jobba med "skall-krav". En förbättring som vi inför är att man kan söka pengar under hela året i stället för vid årets början, säger Stenberg.
Bengt Augustsson, samordningsansvarig för Hertsögruppen, har varit med sedan verksamheten startade i slutet av 1970-talet. Han är relativt trygg med de förändringar som står för dörren.
– Grundtanken är bra och jag förstår att de vill göra en översyn. Men skulle all kommunstöttning försvinna så tycker vi det är fel, säger han.
Hertsödagen, Hertsöloppet, valborgsfirande, arrangemang i samverkan med kyrkan och Pingstkyrkan är ett urval av allt som genomförs. Luleå SK håller i trådarna men skoterföreningen, PRO, Villaägarna och bagarstugeföreningen är exempel på andra som engagerat sig.
– Mixen av föreningar och åldrar skapar stabilitet och håller ihop Hertsön. Vi jobbar även en hel del med uppsökande verksamhet, bland annat mot invandrarflickor, säger Augustsson.