– Vi vet inte om vi kan hitta en formulering som fungerar, säger Nihad Zara (M), ordförande för kommunfullmäktiges presidium.
Läget är just nu följande:
Presidiets dialog med folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära är avslutad. Presidiet ska nu göra en utvärdering och lämna över den till kommunstaben, där ärendet nu handläggs. Staben har begärt in ett yttrande från barn- och utbildningsnämnden.
Om allt går enligt planen tas beslutet i kommunfullmäktige den 25 maj och folkomröstningen hålls i slutet av augusti eller september.
Problemet är att hitta en formulering som fungerar, och som samtidigt inte skiljer sig för mycket från den ursprungliga formulering som användes vid namninsamlingen.
Den såg ut så här:
"Tycker du att kommunen ska stoppa pågående centralisering och stordrift av skolan/förskolan, avbryta planerade åtgärder inom Framtidens skola och andra beslut enligt centraliseringsprincipen för att istället ta fram en ny utvecklingsplan för Luleås framtida skolstruktur som utgår från alla barns behov, lärarnas arbetsmiljö, som beaktar landsbygds- och klimatperspektivet och som inte styrs av centraliserings- och stordriftsprinciper"?
Så här vill folkinitiativet att ärendet ska formuleras i en folkomröstning:
Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.
Alternativ 2: Fortsätt pågående nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor.
– Vi kommer få hjälp från kommunjuristerna. Det är oklart vilket mandat vi har att ändra i frågeställningen. Lagen styr också hur mycket man kan ändra i en formulering. Det är komplext, säger Zara.
Kan det bli så att folkomröstningen inte kan hållas?
– Ja, det finns en risk. Om jurister bedömer att den reviderade frågeställningen skiljer sig för mycket från den ursprungliga och att den ursprungliga formuleringen inte är användbar. Men det är politiken och kommunfullmäktige som har det sista ordet.
Nihad Zara säger att han är utsatt för ett hårt tryck i frågan från privatpersoner, både på sociala medier och via telefonsamtal.
– Det är många som vill ha svar.