Oden, Atle, Frej, Ale och Ymer ligger och väntar på att isläget ska försämras och fartygen får ge sig ut på vad de egentligen är ämnade för: isbrytning.
Under nyårsnatten förenades alla fartygen i ett ljud- och ljusspel som uppskattades mycket av Luleåborna i sociala medier. Tyfoner tjöt och strålkastare spelade vid tolvslaget.
Oden förenade sig inte med sina systerfartyg förrän den 30 december. Under tidiga hösten var Oden på forskningsresa till Ryderglaciären i nordligaste Grönland. Det blev en succéartad resa och Oden och besättningen får mycket beröm av de forskare som var med.
– Det känns skönt när det inte är åt det andra hållet, konstaterar Erik Andersson som är befälhavare på Oden nöjt.
Oden har länge fungerat som polarforskningssekretariatets forskningsfartyg när inte isläget är sådant att fartyget behövs i hemmavattnen. Den gång ställdes resan till helt okända vatten. Inget fartyg har någonsin tidigare besökt fjorden vid Ryderglaciären norr om Grönland.
– Det blev att sakta mäta sig in i fjordmynningen, berättar Andersson.
Oden har en speciell form av ekolod som ser även i sidled vilket behövdes för resan.
– Först fick vi också försöka lokalisera vägar så vi skulle kunna ta oss ut på ett säkert sätt.
Inne i fjorden flyter isberg, stora som Stockholms innerstad.
Ett av äventyraren under veckorna vid Ryderglaciären var när en forskargrupp stötte på en flock vargar som dödat en myskoxe. Forskargruppen fick fort ändra den plats där man skulle arbeta.