Nytt steg mot flytt av Teknikens hus

Teknikens hus vill flytta till Södra hamn. Nu väljer Luleå kommun att gå vidare med lokaliseringsfrågan.

Teknikens hus kan bli ett spektakulärt landmärke i Södra hamn.

Teknikens hus kan bli ett spektakulärt landmärke i Södra hamn.

Foto: Utopia/Nordmark och Nordmark

Luleå kommun2019-11-27 11:34

Ärendet ska upp på kommunstyrelsens arbetsutskotts möte på måndag. Förslaget till beslut är att stadsbyggnadsnämnden tillsammans med Teknikens hus ska upprätta en fördjupad förstudie för Södra Hamnplan.

Vidare ska kommundirektören få uppdrag att utreda förutsättningar för kommunens åtagande kring mark- och finansieringsfrågor. 

– Vi har haft en pågående dialog under en tid och nu tar vi fram ett formaliaärende för att skapa ordning och reda i frågan, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Tidsplanen är att uppdragen ska återrapporteras till kommunstyrelsen senast i juni 2020.

– Om det blir aktuellt är nästa steg sedan att initiera ett planuppdrag med tillhörande process i form av bland annat samråd, säger Ericson.

Frågan om Teknikens hus flytt har utretts sedan 2017 och varit hett omdebatterad i Luleå.

Området vid Södra hamnplan är begränsat och Lenita Ericson är medveten om att det är många parametrar att ta hänsyn till.

– Vi vet att Teknikens hus behöver nya lokaler och vi skulle gärna se det där om det är möjligt. Men mycket kan hända på vägen och det ska givetvis utredas noga.

Dock ser kommunen flera fördelar med en centralare placering än den som Teknikens hus nu har, på universitetsområdet på Porsön.

– Fler personer skulle hitta dit om det blir tillgängligare. Det är bra för Luleå som besöksmål, säger Lenita Ericson.

Planerna har bland annat varit att flytta turistinformationen och försäljningen av biljetter till skärgårdsbåtarna, om bygget blir verklighet.

Lenita Ericson, kommunalråd.
Lenita Ericson, kommunalråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!