Nya alliansen utmanar S om makten

De andas morgonluft efter Socialdemokraternas kris. Fyra partier i Luleå presenterar ett nytt samarbete med sikte på att ta makten efter valet 2022.

Luleå kommun 5 november 2019 10:28

– Luleåborna vill att någon tar ett initiativ och nu gör vi det. Vi kan erbjuda dem förändring och stabilitet, säger Thomas Söderström, Liberalernas gruppledare.

Tidigare har partierna presenterat tre gemensamma budgetar men nu tar de ytterligare ett steg. Alliansens namn är Samverkan Luleå. Där ingår förutom SJVP även Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Samarbetet har vuxit sig starkare efter valet. Vi vill se ett Luleå som mår bra, där man för en dialog med medborgarna om politiken, säger Carola Lidén, Centerns gruppledare.

Huvuddragen?

– Vi har en gemensam grund i att prioritera kärnverksamheter, alltså skola och omsorg, inte minst på landsbygden. Barn och äldre ska inte drabbas, säger Sjukvårdspartiets gruppledare Dan Ankarholm.

Något måste prioriteras bort också?

– Vi har gett exempel på det i vår budget. Hertsö badhus och renoveringen av Stadsparken, exempelvis. Det går att hitta pengar, säger Samuel Ek, gruppledare för Kristdemokraterna.

Finns det ideologiska frågor där ni har svårt att samverka?

– Nej. Vi har olikheter i vår politik och går till val som olika partier men vi kompletterar också varandra väldigt bra, säger Lidén.

I budgeten har ni bland annat förslag om intraprenadverksamhet i omsorg och skola. Vad säger Sjukvårdspartiet om det?

– Inga problem alls, säger Ankarholm.

Tillsammans har partierna i dag 13 av 61 mandat, en bra bit ifrån att kunna skapa en majoritet eller ens utgöra ett hot på allvar.

– Vi behöver bli större, absolut. Men vi räknar med att medborgarna ska ge oss ett större förtroende, säger Söderström.

Turbulensen kring Socialdemokraterna, med protester och kritik i flera stora frågor, det stora raset i valet toppat med avhoppet av kommunalrådet Niklas Nordström, gör att tillfället för ett maktskifte aldrig varit bättre, anser de.

– Vi vill vara tydliga. Vi kommer inte på något sätt att styra med S. Vi är alternativet i stället för S, säger Ek.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?

– Miljöpartiet och Vänstern har vi inga problem med. Sverigedemokraterna och Rättvisepartiet är dock inte aktuella, säger Söderström.

Inte heller Moderaterna står högt i kurs.

– De behöver förändra sin inställning om vi ska samverka med dem, säger Lidén.

– Mycket beror förstås på valresultatet. Vill man styra måste man vara redo att ge och ta. Det gäller nog alla, säger Söderström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa