Ny skandal inom Securitas – bluffade LTU

Uppgörelsen med Securitas inrymde rigorös bevakning och tre hundförarekipage. Men allting var en bluff. "De har lämnat oriktiga uppgifter", säger Mikael Öqvist, universitetsdirektör på LTU.

Bevakningsföretaget Securitas skakas av en ny skandal efter att ett

Bevakningsföretaget Securitas skakas av en ny skandal efter att ett

Foto: Peter Johansson

Luleå kommun2019-10-24 06:00

I måndags avslöjade Norrbottens Media att gripna snattare hängdes ut med bilder och kränktes verbalt av butikskontrollanter inom Securitas verksamhet på ett diskussionsforum på Facebook.

När den skandalösa behandlingen påtalades av anställda blev svaret mobbning och utfrysning. För en av de utsatta blev situationen så ansträngd att den enda lösningen var att säga upp sig.

Efter publiceringen har en rad uppgiftslämnare vittnat om en fasansfull arbetsmiljö, med särbehandlingar och tveksamma arbetsmetoder.

Men det finns fler skandaler som kan kopplas till Securitas. Det kan Norrbottens Media rapportera om i dag.

Den 7 maj i år sade Luleå Tekniska Universitetet sitt avtal med bevakningsföretaget med omedelbar verkan. Beslutet motiverades genom att peka på en rad brott i avtalet.

Kravet i upphandlingen vara att Securitas skulle tillhandahålla tre godkända hundförarekipage som skulle finnas till förfogande för stationär bevakning på LTU. Men de personer som namngivits hade ingen så kallad objektsutbildning, jobbade inte som ordinarie väktare på universitetet – och var i vissa fall stationerade på annan ort.

Mikael Öqvist, ställföreträdande universitetsdirektör, påpekade i den skriftliga uppsägningen att universitetet vid ett flertal tillfällen påtalat bristerna, utan att dessa åtgärdats.

Det framstod därför som uppenbart att Securitas varken vid anbudstillfället, eller då bevakningstjänsterna började utföras, hade de resurser som LTU ställt krav på vid upphandlingen, menade Öqvist.

"Securitas har därmed lämnat oriktiga uppgifter i sitt anbud och detta har inte varit av oväsentlig betydelse för LTU vid tilldelningen av kontraktet."

Norrbottens Media når Mikael Öqvist på telefon. 

– Vi har valt att göra på det sättet och det är de bedömningar som har gjorts från vår sida. Det här är vår uppfattning i alla fall och den står vi fast vid, och vi har ingen anledning att ompröva den, säger han.

I dag sköter företaget Avarn bevakningen på universitetet, men arbetet pågår med ett nytt anbudsförfarande, uppger universitetsdirektören.

– Vi jobbar för fullt med det, säger Öqvist.

Avtalet med Securitas, som började gälla den 1 november 2018, kostade universitetet 120 000 i månaden. 

Universitetet har valt att inte polisanmäla fusket.

Norrbottens Media har sökt ansvariga vid Securitas för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!