Ny klubb ska göra skridskosporten populär

Långfärdsskridsko blir allt populärare, inte minst i Luleå. Nu ska intresset föras över till skridskosporten via en nystartad skridskoklubb.

Kommunarådet Fredrik Hansson, till vänster, instrueras av Peter Becker, nederländsk skridskoinstruktör.

Kommunarådet Fredrik Hansson, till vänster, instrueras av Peter Becker, nederländsk skridskoinstruktör.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå kommun2020-02-21 11:00

Det är friluftsguiden Ari Hultqvist från Luleå som tagit initiativ till att starta klubben som fått namnet Luleå Isbanas vänner.

Det handlar om en riktig klubb under skridskoförbundets vingar och förhoppningen är att skridskointresserade ska gå med i klubben och få tekniktips.

I samband med att klubben nu bildas hålls ett nytt lopp, "The Swedish mile", på lördag efter KPN Grand Prix. Det körs även ett barnlopp.

Frågan är hur svårt det kan vara att lära sig tekniken? Det är väl bara luta sig framåt, hålla händerna på ryggen och sedan flaxa lite med armarna på upploppet?

Vi fick en egen teknikträning med Ari Hultqvist och Peter Becker, nederländsk skridskoexpert som är på plats.

Nye kommunalrådet Fredrik Hansson var också inbjuden att testa. På meritlistan finns en gedigen skridskobakgrund på Hertsöns uterinkar.

– Men jag har aldrig stått på långfärdsskridskor förut, konstaterar Fredrik Hansson som klarade det hela utan felskär eller vurpor.

När de bästa åkarna från nederländerna maxar kommer de upp i 45 kilometer i timmen på Luleås isbana, de hastigheterna kommer vi inte upp i men med lite små tips från Peter Becker och Ari Hultqvist går det att få upp hastigheten markant.

I Sverige har vi förutom bakgrunden med hockey även skidåkningen som kan hjälpa oss att komma igång med skridskotekniken. Den som åker skate med skidor har nytta av detta, inte minst ur en balansaspekt. En viktig skillnad är dock att det gäller att gå ner djupare i knäböjen än vad vi är vana vid.

– Ju längre ner du går desto mer kan du trycka ifrån, säger Ari Hultqvist.

Att ha armarna bakom ryggen gör att det blir lite mer vilande ställning men enligt Peter Becker är det bra att använda armarna för att få in den rätta tekniken med benen och höften, i alla fall i början.

Ett stort misstag många gör är att de inte tar ut skäret ordentligt. Det är givetvis en balansfråga, ju säkrare man blir på skridskorna desto längre skär vågar man ta vilket ger mer effektiv åkning.

– Man sparar så otroligt mycket om man bara kan ta lite längre skär, säger han.

Den nya skridskoklubben kommer dels fokusera på att lära personer som inte alls kan åka skridskor, ofta hitflyttade, dels på de som vill utveckla sin långfärdsskridskoåkning och bli snabbare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!