Ny forskning visar ordförrådets betydelse

Ordförrådet har störst betydelse för hur hörselskadade barn med så kallat cochleaimplantat (CI) utvecklar sin läsförståelse.

Malin Wass, biträdande professor vid LTU.

Malin Wass, biträdande professor vid LTU.

Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå kommun2020-01-28 07:40

Det kan forskning vid Luleå tekniska universitet påvisa.

I studien, som är gjord av forskare från Luleå, Karolinska institutet, Linköpings universitet och Universitetet i Oslo, har man följt läs- och språkutvecklingen hos 45 barn med kraftig hörselnedsättning eller dövhet. Barnen hör med hjälp av cochleaimplantat.

Forskarna har bland annat undersökt vilka språkliga förmågor som betyder mest för läsförståelsen hos 11-åringar, samt på hur barnen lär sig memorera hur ord stavas och på det viset känner igen dem direkt när de ser dem.

– Det vi har sett i båda studierna är att ordförrådet spelar allra störst roll. Barnen med CI har sämre ordförråd än normalhörande barn och det har ett starkt samband med deras läsförståelse. Ordförrådet är viktigt även för normalhörande men vi tror att det är ännu viktigare om man har en kraftig hörselnedsättning, säger Malin Wass, biträdande professor i teknisk psykologi vid LTU.

Wass tror att studien kan hjälpa till att utveckla ett bättre pedagogiskt stöd för barn med CI.

– De familjer och skolor som har svårt att ge stöd har stora utvecklingsmöjligheter. För dem kan bevisen från forskningen hjälpa som motivation till att ta tag i det här. Förhoppningsvis kan vi eller någon annan forskargrupp ta vid och utveckla metoder för att hjälpa barnen. Till exempel skulle man kunna ta fram ett program för att öva extra mycket läsning med barnen. Det skulle kunna användas både inom skolan och av föräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!