Mörklagd cykelväg upprör cyklist

Tommy Bergström har ledsnat på mörka cykelturer men att få problemet åtgärdat tar tid.

"Det är inte en jättelång sträcka men när det är mörkt och om det är halt så kan det bli riktigt farligt", säger Tommy Bergström.

"Det är inte en jättelång sträcka men när det är mörkt och om det är halt så kan det bli riktigt farligt", säger Tommy Bergström.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå kommun2019-12-02 18:45

Efter att ha cyklat samma sträcka under hösten reagerade Tommy Bergström på att det var mörkt. Efter den mörka sträckan står de trasiga lamporna uppradade längs den 150 meter långa cykel- och gångvägen intill Burströmska vägen som bland annat leder förbi ett dagis. 

– Det är farligt att cykla där i mörkret och helst nu när det är halt. Och det är synd om dagisbarnen som ska ut från dagiset när det är alldeles mörkt.

Tommy Bergström brukar ta cykelvägen in till stan och har när mörkret har blivit alltmer påtagligt märkt att lamporna inte har lyst. Då den mörka gångvägen leder förbi såväl en förskola som en pizzeria tycker han att det är märkligt att inte Luleå kommun har agerat tidigare. 

– Man tänker att de ska göra något ganska snabbt, men de gör inte det. 

Han skickade in en felanmälan till Luleå kommun den 6 november och fick då som svar att det fanns en beställning gjord hos företaget Eitech som ska laga gatubelysningen vid förskolan åt kommunen. Eitech har i sin tur via mejl svarat att de har lämnat ett prisförslag till kommunen och att de väntar på få sin offert godkänd så att de sätta igång med att byta lamporna.   

–  Kommunen har gjort en beställning på att vi ska undersöka vad som behöver göras, men sedan har det blivit stopp. Vi kan inte åka ut och börja med något innan vi har fått godkänt från kommunen, säger Urban Lundberg på Eitech.

Rolf Blomberg, förvaltare på Luleå kommun, är medveten om att offerten har skickats in till kommunen och har i sin tur väntat på att få pengarna beviljade. 

– Pengar måste jag få, det kan inte se ut så där. Lamporna är så kallade kvicksilverlampor och de får man inte ha kvar. De behöver bytas ut och ska bytas mot ny armatur. 

När Norrbottens media når Rolf Blomberg under måndagen har pengarna beviljats, något han har meddelat Eitech. 

– Urban (Lundberg reds.anm) har svarat att de har beställt armaturer och att hoppas få dem i mitten av veckan. Så fort de kommer så kommer arbetet igång. 

Tommy Bergström tycker att det har tagit Luleå kommun alldeles för lång tid att åtgärda problemet.  

– Om man gör en felanmälan så ska de fixa problemet, annars är det ingen idé. De borde ha kunnat åtgärda detta snabbare.

Har du tips på fler mörka platser i Luleå? Tipsa oss på tips@norrbottensmedia.se. 

De trasiga lamporna står uppradade längs den 150 meter långa cykel- och gångvägen nära Burströmska vägen.
De trasiga lamporna står uppradade längs den 150 meter långa cykel- och gångvägen nära Burströmska vägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!