Moderaternas krav för att godkänna S-budgeten

Moderaterna vill inte se en repris på fjolårets budgetfullmäktige. Fyra tillägg räcker för att Moderaterna ska göra upp med Socialdemokraterna.

Moderaterna får gehör för fyra tilläggsyrkanden till budgetskrivelsen. "Vi ställer upp på förvaltningens förslag, det går i rätt riktning" säger gruppledaren Anders Josefsson.

Moderaterna får gehör för fyra tilläggsyrkanden till budgetskrivelsen. "Vi ställer upp på förvaltningens förslag, det går i rätt riktning" säger gruppledaren Anders Josefsson.

Foto: Linda Wikström

Luleå kommun2019-10-09 18:20

Moderaterna och Socialdemokraterna är överens om att partierna står bakom tjänstemännens förslag till strategisk plan och budget för 2020. Moderaterna krävde och fick gehör för fyra tilläggsyrkanden till budgetskrivelsen. När det gäller de ekonomiska ramarna och kraven på respektive förvaltning är S och M överens. 

– Vi ställer upp på förvaltningens förslag, det går i rätt riktning, kostnaderna måste ned, säger Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna. 

Moderaterna kräver att höga hus ska tillåtas på hela centrumhalvön, upp till maxhöjden som Försvarsmakten tillåter. Det innebär 45 meter höga hus.

Krav nummer två handlar om biltrafiken i centrum, framkomligheten för bilar ska garanteras. Krav nummer tre handlar om kommunala naturreservat.

– Vi kräver ett stopp för kommunala naturreservat, de lägger en död hand över utvecklingen av stora områden som kommunen själv har rådighet över, säger Anders Josefsson. 

Det fjärde kravet innebär att Luleå kommun ska öppna för en privatisering, eller samarbete med extern aktör när det gäller LSS-verksamheten. Därtill ska kommunen söka samverkan med Region Norrbotten om hospice. 

– Det här var vad som krävdes för att vi skulle acceptera budgeten, säger Anders Josefsson. 

Han tillägger att han inte vill se en upprepning av fjolårets budgetdebatt, med förhandlingar mellan partierna under pågående sammanträde.

– Otroligt kaotiskt, säger Anders Josefsson om fjolårets kommunfullmäktige då budgeten till sist antogs av S och M.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!