Miniriksdagen: "En extraordinär situation"

Coronaviruset har kopplat ett järngrepp om svensk politik – och som en krisåtgärd har alla ledamöter utom 55 skickats hem och stoppats från att delta i voteringar. "Väldigt speciellt", säger Mattias Karlsson (M).

Mattias Karlsson (M), Luleå, är en av 55 tjänstgörande ledamöter i "miniriksdagen".

Mattias Karlsson (M), Luleå, är en av 55 tjänstgörande ledamöter i "miniriksdagen".

Foto: Jonas Andersson

Luleå kommun2020-03-19 18:45

Han och Fredrik Lundh Sammeli (S) finns bland de 55 ledamöter som sedan det historiska beslutet i måndags finns kvar i riksdagshuset i Stockholm och deltar i omröstningarna. Övriga 294 ledamöter arbetar hemifrån, för att inte bidra till smittspridning och för att undvika att riksdagen blir oförmögen att fatta beslut.

– En extraordinär situation, säger Karlsson.

Han ser det som en styrka att riksdagspartierna gemensamt ställt om till ett parlament i miniatyr.

– Det garanterar riksdagens uthålliga beslutskapacitet.

Ser du några demokratiska risker?

– Med 55 kan man garantera den demokratiska ordningen utan att rucka på majoritetsförhållandena, annars hade det blivit ett problem. Men jag tror inte det här kan fortgå hur länge som helst.

Fredrik Lundh Sammeli håller med om att lösningen är "bra under rådande förhållanden".

– Allt vi kan ta digitalt är en fördel i det här läget, säger han.

Kan det här leda till en debatt om att minska riksdagen permanent?

– Den debatten finns alltid, men jag tycker att 349 är en ganska bra avvägning. Norrbotten skulle vara en del av landet som skulle förlora på att minska antalet ledamöter.

Danska Folketinget har 179 platser och norska Stortinget 169. Mattias Karlsson skulle gärna se en slimmad riksdag även i Sverige, men inte med så få ledamöter som 55. Precis som Lundh Sammeli värnar han den geografiska spridningen.

– Sedan skulle det kunna bli problematiskt om man drog ned allt för mycket. Kvaliteten på beredningar av lagförslag skulle kunna bli lidande, säger Karlsson.

De riksdagsledamöter som skickats hem är fortsatt i tjänst och jobbar på distans.

– Jag har en rad telefon- och videomöten, säger Ida Karkiainen (S).

Hon undviker att vara ute och träffa väljare.

– Vi försöker begränsa oss i det, så vi inte ska bli sjuka.

Möten i riksdagens kammare och i utskotten får däremot inte hållas på distans. För att alla partier ska vara representerade i alla utskott har hela partigrupperna kunnat nomineras som ersättare. Det har inneburit fler möten än vanligt för Mattias Karlsson, som nu är invald i samtliga utskott.

– En oerhört pressad situation. Jag har haft telefonmöten med ordinarie ledamöter, så efter omständigheterna har det ändå fungerat bra.

Den tillfälliga ordningen gäller till åtminstone 30 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!