Miljöpartiet rasar mot ledningens nya budget

Miljöpartiets gruppledare Paulina Koskenniemi riktar hård kritik mot Socialdemokraternas och Moderaternas gemensamma budget.

Framtidsfientlig politik. Det anser Miljöpartiets gruppledare Paulina Koskenniemi om de förslag som Moderaternas gruppledare Anders Josefsson förhandlat till sig i den gemensamma S/M-budgeten.

Framtidsfientlig politik. Det anser Miljöpartiets gruppledare Paulina Koskenniemi om de förslag som Moderaternas gruppledare Anders Josefsson förhandlat till sig i den gemensamma S/M-budgeten.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-10 11:12

– Det är helt fruktansvärt, den vägen som denna budget skulle leda oss in på. Den går helt emot en framtid för hållbar utveckling, säger Koskenniemi.

Två av de krav som Moderaterna fått igenom får det gröna partiet att se rött:

1) Att planering i centrum ska styras för att säkra biltrafik.

– En nyligen genomförd undersökning visar att centrumbesökarna längtar efter gågator. Och vad tänker de unga kvinnor som i dag så ofta lämnar Luleå, kring förslagen om en stad för bilar och utan grönområden? säger Koskenniemi.

2) Att inga nya kommunala naturreservat ska bildas, eftersom de bakbinder stadens utveckling.

– De nyligen beslutade övergripande hållbarhetsmålen, programmet till Vision Luleå 2050 och utvecklingsplanen för centrum är exempel på planer som går tvärtemot det som nu finns i budgetförslaget. Det här är en röra som inte går ihop och motverkar en hållbar utveckling av kommunen.

Paulina Koskenniemi fortsätter:

– Jag är mycket upprörd över att Moderaterna helt vill ta bort möjligheterna till att bilda nya naturreservat. Trots att det är en så viktig del för att skydda naturen och värna om den biologiska mångfalden. För många är närhet till naturen, rekreation och trivsel, en avgörande faktor vid val av bostadsplats, då det även skapar bättre luftmiljö och mindre buller. Många har också börjat prata om de hälsofrämjande effekter som det kan ge av att vistas i naturen.

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson bemöter kritiken.

– Det är väl inte biltrafiken som är problemet utan utsläppen? När det kom renare bilar var felet att de levde om för mycket. När det kommer tystare bilar så är problemet att de tar plats. Det är uppenbart att det är bilar som är Miljöpartiets problem. Vi vill värna handeln och anser att det måste finnas sätt att ta sig till centrum även för de som bor utanför LLT:s täckningsområden.

Han fortsätter:

–  När det gäller naturreservaten så anser vi att de låser upp ytor och hindrar stadens utveckling. Det är också ett ickeproblem eftersom kommunen själv äger marken.

Anders Josefsson konstaterar att Miljöpartiet är ett av de partier som inte lämnade in någon budget i kommunstyrelsen utan ska lägga fram den direkt i fullmäktige.

– Det innebär att vi andra partier inte får någon chans att i förväg se hur de tänker och vad de vill åstadkomma. Det är tråkigt eftersom alla har haft samma förutsättningar i budgetarbetet.

Paulina Koskenneimi (MP) är kritisk till de krav som Moderaterna fick gehör för i den gemensamma budgeten med S.
Paulina Koskenneimi (MP) är kritisk till de krav som Moderaterna fick gehör för i den gemensamma budgeten med S.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!